Izrael opäť zatkol palestínskeho väzňa, ktorý držal hladovku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Väzenie
Foto: SITA/AP

JERUZALEM 16. septembra (WebNoviny.sk) – Izraelská polícia v stredu znovu zatkla palestínskeho väzňa, ktorý 65 dní odmietal prijímať potravu na protest proti svojmu zadržiavaniu. Muhammada Allána zadržali ihneď po prepustení z nemocnice, oznámila agentúra DPA s odvolaním sa na správy palestínskych aktivistov.

Tridsaťjedenročný Palestínčan držal hladovku na protest proti tomu, že ho od vlaňajšieho novembra izraelské úrady zadržiavali bez vznesenia obvinení a súdneho procesu v takzvanej administratívnej väzbe. Izrael často využíva tento inštitút na dlhodobé zadržiavanie palestínskych militantov. Z následkov 65-dňovej hladovky, ktorú vyhlásil 16. júna, sa Allán od augusta zotavoval v nemocnici v juhoizraelskom Aškelone. Podľa lekárov sa pacientov stav medzitým zlepšil natoľko, že bolo možné ukončiť hospitalizáciu.

V stredu ho izraelská polícia opäť zatkla, a to krátko predtým, než opustil brány aškelonskej nemocnice. Allán okamžite začal držať ďalšiu protestnú hladovku, uviedla agentúra AP. Izrael obviňuje Muhammada Allána z napojenia na radikálnu palestínsku organizáciu Islamský džihád, ktorá má na svedomí desiatky útokov na izraelských vojakov a civilistov. Palestínčan toto obvinenie popiera.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať