Ukrajina rozšírila zoznam sankcií, zasiahli aj Slovákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Zástupcovia proruských separatistov a ukrajinskej vlády sa dohodli na prímerí. Foto: SITA/AP

KYJEV 17. septembra (WebNoviny.sk) – Ukrajina v stredu rozšírila protiruské sankcie o ďalších zhruba 400 jednotlivcov a právnických osôb.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Dôvodom je rozhodnutie proruských separatistov usporiadať regionálne voľby v termíne, ktorý neschválila centrálna vláda v Kyjeve. Dekrét o prehĺbení sankcií podpísal ukrajinský prezident Petro Porošenko. Sankcie sa týkajú osôb a právnických osôb „z Ruska a iných krajín, ktoré majú účasť na anexii Krymu a agresii v Donbase (na východnej Ukrajine),“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil úrad prezidenta na svojej internetovej stránke.

Sankcie sa týkajú aj novinárov a blogerov

Medzi sankcionované osoby patrí aj tajomník Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Vladimír Longauer a bloger a publicista Sergej Chelemendik, vyplýva zo zoznamu, ktorý na svojej webovej stránke zverejnila ukrajinská tlačová agentúra UNIAN.

Medzi dotknutými spoločnosťami sú napríklad letecký prepravca Aeroflot, softvérová firma Kaspersky Lab, alebo banky Gazprombank a Bank of Moscow.

Porošenko nariadil vyškrtnúť z čierneho zoznamu novinárov BBC

Na priloženom zozname sa nachádzajú mená poslancov ruského parlamentu a separatistických lídrov, ale aj novinárov a korešpondentov viacerých zahraničných médií. Porošenko však zo zoznamu nariadil vyňať novinárov britskej spravodajskej spoločnosti BBC Novinári a predstavitelia médií podľa Kyjeva predstavujú bližšie nešpecifikovanú „hrozbu pre národné záujmy, národnú bezpečnosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť“ Ukrajiny. Bližšie zdôvodnenie v kauze tímu BBC Kyjev v stredu neposkytol s tým, že ukrajinská tajná služba záležitosť objasní dnes.

Šéfredaktor zahraničnej redakcie BBC Andrew Roy pre agentúru Reuters označil zaradenie svojich kolegov na zoznam sankcionovaných fyzických osôb za „hanebný útok na slobodu médií“. „Tieto sankcie sú úplne nevhodné a nevysvetliteľné voči novinárom BBC, ktorí o dianí na Ukrajine informovali nestranne a objektívne,“ uviedol Roy, ktorý vyzval ukrajinskú vládu, aby ich mená okamžite odstránila z tohto zoznamu.

Na zozname zakázaných novinárov sú aj španielski novinári Antonio Pampliega a Ángel Sastre, ktorí v júli zmizli v Sýrii a predpokladá sa, že ich uniesli ozbrojenci hlásiaci sa k Islamskému štátu. Zákaz vstupu na Ukrajinu majú aj spravodajcovia ruských tlačových agentúr v Juhoafrickej republike (dvaja španielski novinári) a Turecku, ktorých práca podľa agentúry Reuters nemá nič spoločné s dianím na Ukrajine.

Rusko sankcie na novinárov odsúdilo

Rozhodnutie Ukrajiny uvaliť sankcie na mnohých novinárov považuje ruské vedenie za „úplne neprijateľné“. Informoval o tom vo štvrtok v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že takéto kroky „vôbec nezodpovedajú princípom slobody slova“. „Veľmi ostro odsudzujeme toto rozhodnutie,“ zdôraznil Peskov.

Rusko bude analyzovať možné dôsledky nových sankcií, ktoré voči nemu zaviedla Ukrajina, uviedol pre agentúru RIA Novosti podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič.

Peskov upozornil, že zosilnenie sankcií zo strany Ukrajiny protirečí záujmom oboch krajín. Uviedol, že vznikajúce „vákuum sa rýchlo zapĺňa“. Vysvetlil, že mnohé ruské firmy sú síce nútené prerušiť kontakty so svojimi partnermi na Ukrajine, ale na druhej strane im to umožňuje adaptovať sa na nové podmienky, vytvárať si nové obchodné kontakty a vzťahy.

„Nič dobré na tom nie je, ale všetko zlé je na niečo dobré a tu dochádza k diverzifikácii smerov spolupráce,“ uviedol. Súčasne však podčiarkol, že táto situácia „rozhodne nezodpovedá záujmom oboch ekonomík“ – ruskej a ukrajinskej.

Na zozname je aj Putinov poradca

Ako spresnila RIA Novosti, sankcie sa týkajú občanov z 23 krajín: Ukrajiny, Ruska, Kazachstanu, Moldavska, Estónska, Lotyšska, Česka, Slovenska, Poľska, Maďarska, Srbska, Macedónska, Bulharska, Grécka, Nemecka, Francúzska, Španielska, Talianska, Británie, Švajčiarska, Izraela, USA a Turecka.

Medzinárodná mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (VON) v reakcii na rozhodnutie Ukrajiny vyjadrila pobúrenie nad tým, že Kyjev zaradil na sankčný zoznam blogerov a novinárov z niekoľkých krajín.

Vicepremiér Dvorkovič vo štvrtok spresnil, že problematikou sankcií sa zaoberá v prvom rade zahraničnopolitický rezort, ale analyzuje ich aj vláda ako taká. „Na základe našej analýzy predložíme vedeniu krajiny naše návrhy riešenia,“ dodal podpredseda ruskej vlády.

Medzi fyzickými osobami z Ruska, na ktoré sa vzťahujú rozšírené sankcie Ukrajiny, je napríklad aj ruský minister obrany Sergej Šojgu, predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin, čečenský prezident Ramzan Kadyrov, ombudsman pre práva detí Pavel Astachov, spevák a poslanec Josif Kobzon, poradca ruského prezidenta Sergej Glazjev, prezident Ruskej akadémie vied Vladimir Fortov, predseda strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov a minister poľnohospodárstva Alexandr Tkačev.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij PeskovPetro PorošenkoRamzan KadyrovSergej MironovSergej Šojgu