Utečenci odkryli desivosť Európy, Maďarsku chýba morálka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maďari použili proti utečencom vodné delo i slzotvorný plyn
Migranti demonštrovali na maďarsko-srbskej hranici pri obci Horgoš proti uzavretiu hraníc. Príslušníci zásahovej jednotky maďarskej polície proti nim použili slzotvorný plyn a nasadili aj vodné delo. Foto: SITA/AP

NEW YORK 17. septembra (WebNoviny.sk) – Šéf humanitárnej organizácie Medzinárodný záchranný výbor (IRC) David Miliband v stredu vyhlásil, že udalosti na srbsko-maďarskej hranici, kde policajti použili slzotvorný plyn proti davom migrantov vrátane žien a detí, odhaľujú „temnú stránku európskeho charakteru“.

Bývalý britský minister zahraničných vecí Miliband povedal v rozhovore pre tlačovú agentúru AP, že „každý, kto má aspoň štipku morálky, cíti hrôzu pri tom, čo sa deje v niektorých častiach Európy“.

Obrazom: Maďari použili proti utečencom vodné delo i slzotvorný plyn

Nemecko si od Milibanda vyslúžilo chválu

Kým Miliband chválil nemeckú vládu za riešenie migračnej krízy v Európe, na adresu Maďarska uviedol, že jeho rozhodnutie postaviť žiletkový plot na zastavenie prílevu migrantov bolo „chybné a krátkozraké a spolu s drsnými metódami aj desivé“.

Srbskí lekári informovali, že po stredajšom zásahu maďarskej polície slzotvorným plynom a vodnými delami proti migrantom, snažiacim sa vstúpiť na územie Maďarska, utrpeli vážne zranenia dvaja ľudia a približne 300 ďalších vyhľadalo lekársku pomoc.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Milibandove vyjadrenia nasledovali dva dni po tom, čo sa 28-členná Európska únia na stretnutí ministrov vnútra v Bruseli nedokázala zhodnúť na jednotnej prisťahovaleckej politike. Členské štáty sa musia dohodnúť, ako si rozdelia 120-tisíc utečencov, vrátane tých z Maďarska.

Únia podľa Milibanda v kríze zlyhala

Šéf IRC označil zlyhanie Európskej únie pri riešení migračnej krízy za „sklamanie po všetkých stránkach“, ale dodal, že Európa nemá iné východisko ako nájsť nejaké riešenie. „Odkopnúť to na cestu, odkopnúť týchto ľudí na cestu očividne nie je riešením,“ dodal Miliband.

Humanitárna mimovládna organizácia IRC vznikla v roku 1933 na žiadosť Alberta Einsteina. Poskytuje núdzovú aj dlhodobú pomoc utečencom a ľuďom vyhnaným z domovov vojnou, prenasledovaním či prírodnou katastrofou.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David Miliband