Taliban zaútočil na mešitu v Pakistane, zabil desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pakistan
Foto: SITA/AP

PEŠÁVAR 18. septembra (WebNoviny.sk) – Najmenej 43 životov si v piatok vyžiadal útok ozbrojencov Talibanu na leteckú základňu na nepokojnom severozápade Pakistanu. Medzi obeťami je 26 príslušníkov pakistanských bezpečnostných síl, 13 útočníkov a štyria civilisti, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na pakistanskú armádu.

Militanti z pakistanskej odnože islamistického hnutia Taliban zaútočili základňu Badabir na predmestí Pešávaru, správneho centra provincie Chajbar Paštúnchvá a federálnych kmeňových území. Talibovia oblečení v uniformách pakistanských pohraničných síl zaútočili na základňu skoro ráno v dvoch skupinách.

Jedna z nich vtrhla do mešity v areáli základne, kde usmrtila 16 účastníkov modlitieb. Druhá skupina prepadla neďalekú budovu kasární, kde zastrelila sedem ľudí. Nasledovali prudké boje, ktoré trvali niekoľko hodín. Okrem 13 útočníkov prišlo o život 23 príslušníkov pakistanského letectva, traja vojaci a štyria civilisti a 29 ďalších osôb vrátane dvoch vojakov utrpelo zranenia.

Podľa hovorcu armády militanti, vyzbrojení granátmi a raketometmi, zrejme zaútočili na základňu z územia susedného Afganistanu. Taliban prevzal za útok zodpovednosť s tým, že pri ňom usmrtil 50 členov pakistanských bezpečnostných síl.

Podľa DPA išlo o prvý veľký útok talibov na pakistanské ozbrojené sily od masakru na vojenskej škole v Pešávare, pri ktorom vlani v decembri zahynulo asi 150 ľudí, prevažne študentov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať