Stanislav Zvolenský: Odvolanie arcibiskupa Bezáka je stále boľavé

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Arcibiskup požehná priestory Centra pre rodinu
Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Foto: SITA/AP

S akými pocitmi ste prijali znovuzvolenie za predsedu KBS?

S vedomím veľkej zodpovednosti. Rešpektujem rozhodnutie bratov biskupov. Zvolenie beriem ako prejav veľkej dôvery z ich strany. Zvolenie je veľká zodpovednosť. Čaká nás dôležité obdobie v živote cirkvi. Blíži sa návšteva slovenských biskupov u Svätého Otca ad limina. Je Rok milosrdenstva. Synoda o rodine.

Ako ste prežívali čas pred voľbou? Rátali ste s tým, že by ste neboli zvolený opäť?

Samozrejme, že som rátal s tým, že nebudem zvolený. Bolo by to pre mňa iste príjemnejšie.

Bolo viacero návrhov na post predsedu KBS?

Postup pri voľbe každej funkcie je taký, že v prvom kole v tajnom hlasovaní sa objavia viaceré mená. Aj v prvom kole voľby predsedu takáto situácia nastala. Bol som zvolený v treťom kole.

Plánujete po voľbe nejaké zmeny?

Niekedy sa funkcia predsedu KBS nechápe celkom správne. Funkcia predsedu KBS nie je na spôsob predsedu vlády. Táto funkcia je medzi biskupmi koordinačná. Biskupi sú každý vo svojej diecéze samostatný. Cieľom KBS je spoločný postup v niektorých veciach. Predseda je koordinátor. Vytvára konsenzus medzi biskupmi pri spoločných akciách.

Aké budú vaše priority v novom trojročnom období?

Základnou prioritou je to, čo sa dotýka života cirkvi. Teraz je veľmi aktuálne zameranie na ťažkosti, ktoré prežívajú naše rodiny. Vidím to aj ako svoju osobnú, kňazskú úlohu. Je to veľká úloha v diecéze. Vidia ju aj ostatní biskupi, čiže je to nevyhnutne aj veľká úloha pre Konferenciu biskupov Slovenska. Máme veľkú úlohu, aby sme správne do života Cirkvi implementovali rozhodnutie Svätého Otca o zjednodušení procesov na vyhlásenie nulity manželstva. Máme veľkú úlohu v Roku milosrdenstva, aby sme správnym spôsobom pozývali ľudí, aby porozumeli, čo znamená Božie milosrdenstvo. Máme veľké očakávania z rozhodnutí, ktoré prinesie biskupská synoda o rodine, ktorá sa bude zameriavať na oblasti, ktoré sa dotýkajú rodiny. Teda prípravu na manželstvo, život mladých pred manželstvom, život ľudí, ktorí sú viac rokov v manželstve, život tých, ktorí sú v kríze. Je to

nesmierny priestor, ktorý prináša veľké výzvy pre všetkých.

Jeden z najhorúcejších bodov vášho minulého funkčného obdobia bola kauza odvolania arcibiskupa Róberta Bezáka. Ako ju chcete riešiť?

Je to otázka, ktorá je neustále boľavá pre nás všetkých. Nie je však v kompetencii KBS túto kauzu riešiť zásadným spôsobom. Môžeme na ľudskej rovine, ako s bratom biskupom zvažovať, aké sú možnosti. Ale je isté, že emeritný arcibiskup Bezák bude komunikovať aj s predstaviteľmi Svätej stolice.

Predsedom Konferencie biskupov Slovenska (KBS) bude podľa informácií agentúry SITA najbližšie tri roky opätovne bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Rozhodli o tom v tajnom hlasovaní členovia KBS. Zvolenský bol zvolený na tretie trojročné funkčné obdobie. Za predsedu Konferencie biskupov Slovenska bol prvýkrát zvolený 28. októbra 2009 a 8. novembra 2012 bol potvrdený na ďalšie trojročné obdobie.

Podpredsedom KBS bude najbližšie tri roky košický arcibiskup metropolita Bernard Bober, ktorý vymení nitrianskeho biskupa Viliama Judáka. V tajných voľbách o tom rozhodlo 15 členov KBS. Voľba sa uskutočnila na úvod 82. plenárneho zasadnutia KBS, ktoré sa koná v Marianke.

Biskupi zároveň rozhodli, že generálnym sekretárom KBS bude naďalej banskobystrický biskup Marián Chovanec. V Stálej rade bude okrem predsedu, podpredsedu a generálneho sekretára KBS aj rožňavský biskup Stanislav Stolárik a trnavský arcibiskup Ján Orosch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján OroschStanislav Zvolenský