Jenson Button zrejme končí, F1 mu už neprináša radosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jenson Button
Jenson Button je tretím najskúsenejším jazdcom F1 všetkých čias, na konte má 278 veľkých cien, 15-krát sa radoval z víťazstva. Foto: SITA/AP

LONDÝN 22. septembra (WebNoviny.sk) – Kariéra Jensona Buttona v motoristickej formule 1 sa chýli ku koncu, skúsený 35-ročný pilot by to mal oficiálne oznámiť ešte pred nedeľňajšou Veľkou cenou Japonska.

Majster sveta z roku 2009 mal pôvodne podpísať s McLarenom kontrakt aj na ďalšiu sezónu, napokon je všetko inak. Ďalšou zastávkou Buttona v kariére jazdca by mal byť vytrvalostný seriál MS či relykros, v ktorom bol úspešný jeho otec John. „Hlava je pripravená. Čokoľvek sa stane, som šťastný,“ cituje britského pretekára The Daily Telegraph.

Button sa s novým monopostom trápi

Rodák z Fromu vo východnom Anglicku je tretím najskúsenejším jazdcom F1 všetkých čias, na konte má 278 veľkých cien, 15-krát sa radoval z víťazstva, naposledy sa tešil ešte na VC Brazílie v roku 2012. Na stupňoch víťazov stál v 50 prípadoch. Momentálne sa so svojím monopostom MP4-30 výrazne trápi.

Britský tím presedlal pred sezónou na motory Honda a výsledkom je zatiaľ veľmi nevydarená sezóna. „Radosť z jazdy v F1 máte len vtedy, keď ste vpredu, pretože máte pocit, že niečo dosahujete. Ak sa potácate niekde na chvoste, ste síce v monoposte formuly 1, ale nie je to ono. Radosť vo formule 1 pramení zo súťaženia, z boja o popredné pozície, z možnosti stáť na pódiu,“ uviedol Button po ostatných pretekoch v Singapure, ktoré nedokončil ani jeden z dvoch mclarenov.

Po boku Alonsa by mohol jazdiť Magnussen alebo Vandoorne

Ak Jenson Button odíde z efjednotky, jeho miesto by v tíme McLaren po boku Fernanda Alonsa mal zaujať Dán Kevin Magnussen alebo Belgičan Stoffel Vandoorne. Magnussen jazdil za britskú stajňu v ročníku 2014, na VC Austrálie dosiahol druhé miesto. Vandoorne momentálne dominuje v seriáli GP2.

Button sa po slabších začiatkoch v kráľovskej motoristickej triede naplno prejavil v sezóne 2004, keď v hodnotení jazdcov skončil na treťom mieste za dominantnými ferrari. Premiérového víťazstva v pretekoch F1 sa dočkal na 113. pokus v daždivej VC Maďarska 2006, pričom štartoval až zo 14. miesta.

Prelom v kariére nastal pred sezónou 2009, keď Hondu odkúpil Ross Brawn a Button oslavoval svoj jediný majstrovský titul. Brit dosiaľ v F1 jazdil v tímoch Williams (2000), Benetton (2001), Renault (2002), BAR (2003 – 2005), Honda (2006 – 2008), Brawn GP (2009) a od roku 2010 pôsobí v McLarene.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jenson ButtonKevin MagnussenRoss Brawn