Slováci neplatia faktúry načas, sú pod európskym priemerom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 27. septembra (WebNoviny.sk) – Platobná morálka v Európe sa zlepšila. Kým minulý rok bolo v západoeurópskych krajinách neskoro zaplatených alebo vôbec nezaplatených 24 percent faktúr, tento rok je to 20 percent. Štáty východnej Európy zaznamenali zlepšenie z 29 percent na 26 percent.

Vyplýva to z reprezentatívnej štúdie EOS „European Payment Practices“, zostavenej z odpovedí 2800 respondentov v trinástich európskych krajinách. Ako uvádza štúdia, Slovensko sa oproti minulému roku síce zlepšilo, no i tak skončilo pod európskym priemerom.

Znižujú sa termíny splatnosti faktúr

Faktúry platí načas 74 percent slovenských zákazníkov, v minulom roku to bolo 71 percent. Slováci sú tak v platení faktúr na úrovni Ruska a Grécka. Susedné krajiny Maďarsko a Poľsko zaznamenali podľa prieskumu 77- až 78-percentnú disciplinovanosť. Slovensko dosiahlo zlepšenie v podiele nevymožiteľných pohľadávok, ktorý oproti minulému roku klesol zo 6 percent na polovicu.

Západné krajiny ako Veľká Británia, Španielsko, Francúzsko, Rakúsko, Belgicko a Nemecko majú stále lepšiu platobnú disciplínu ako krajiny východnej Európy – Poľsko, Slovensko, Rusko, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko a Grécko. Za rok 2015 má Západ 81-percentný podiel prijatých platieb v stanovenej lehote, východ len 75 percent

Ako ďalej vyplýva z prieskumu, v podnikovom segmente sa takisto znižujú termíny splatnosti faktúr. V celej Európe tento údaj klesol oproti minulému roku o štyri dni na 38 dní. Slovensko zaregistrovalo len miernu zmenu, z minuloročných 41 dní na súčasných 40. Najviac sa v tejto oblasti zlepšilo Španielsko, ktoré znížilo dobu splatnosti o 19 dní na dnešnú úroveň 45 dní.

Spolupráca s externými spoločnosťami

Pri manažmente pohľadávok v Európe prevláda podľa prieskumu trend spolupráce s externými spoločnosťami. Najväčší podiel spolupráce s odborníkmi na vymáhanie pohľadávok evidujú západné krajiny, v rozmedzí od 45 do 52 percent. Východ podstatne menej spolupracuje s externými firmami, jednou z výnimiek je Slovensko, ktoré dosiahlo prvenstvo s podielom 46 percent.

Spoločnosť EOS Grop, ktorá realizovala prieskum, sa venuje medzinárodnému poskytovaniu finančných služieb. Jej hlavnou činnosťou je správa a manažment pohľadávok v sektore bankovníctva, poisťovníctva, služieb, telekomunikácií a IT.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať