Slováci opúšťajú autobusy, môžu za to bezplatné vlaky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlaky
Foto: SITA/ AP

BRATISLAVA 27. septembra (WebNoviny.sk) – Od zavedenia bezplatnej osobnej železničnej prepravy vlani v novembri prestúpilo z autobusov do vlakov približne 2,7 percent cestujúcich. Z toho v diaľkovej autobusovej doprave ubudlo zhruba 16 percent ľudí. Z autobusov tak odišlo do vlakov podľa odhadov 5 až 6 miliónov cestujúcich. Zväz autobusovej dopravy (ZAD) chce zmierniť tento vývoj dlhodobou kampaňou „Skús bus“.

Verejnú dopravu využíva približne 30 percent

„Cieľom je prilákať ľudí z áut do hromadnej dopravy,“ uviedol vo štvrtok viceprezident ZAD a generálny riaditeľ Slovak Lines, a.s. Bratislava Peter Sádovský. Ľudia vo viacerých západných štátoch uprednostňujú verejnú dopravu pred inými možnosťami cestovania a to je podľa neho potrebné aj na Slovensku. Pokračujúci pokles cestujúcich v autobusovej doprave očakáva Sádovský aj v tomto roku, ale mal by byť pomalší. „Počet cestujúcich sa znižuje v priemere o 2 až 3 percentá,“ uviedol.

Verejnú dopravu využíva približne 30 percent obyvateľov Slovenska a zhruba 70 percent využíva radšej vlastné autá. Ako povedal tajomník ZAD Marek Modranský, v rámci podielu verejnej dopravy pripadá na autobusy asi 86 percent a zvyšok na vlaky.

„V minulých rokoch bol úbytok cestujúcich v autobusoch 3 až 4 percentá kvôli tomu, že orgány, ktoré si objednávajú verejnú dopravu (kraje), v rámci úsporných opatrení redukovali túto ponuku a snažili sa ušetriť,“ uviedol Modranský. Kraje si už podľa neho uvedomujú dôležitosť verejnej regionálnej dopravy v ich pôsobnosti, a preto už neredukujú cestovné poriadky, príp. ponechávajú súčasný stav.

Priemerný vek autobusov dosahuje osem až desať rokov

Autobusové spoločnosti obnovujú nielen autobusy, ale aj autobusové stanice. „Máme 28 percent autobusov, ktoré sú mladšie ako štyri roky. Do osem rokov je 53 percent vozového parku,“ priblížil Sádovský. Priemerný vek autobusov dosahuje osem až desať rokov. „Viac ako 10 percent autobusov má hifi. Klimatizovaných je 41 percent autobusov. Novým prvkom v prímestskej autobusovej doprave sú nízkopodlažné autobusy.

Tých máme 5 percent, ale pred dvoma rokmi to bolo 1 percento,“ uviedol viceprezident ZAD. Za posledných dvadsať rokov bolo podľa neho zo súkromných zdrojov a za pomoci krajov zrekonštruovaných, alebo nanovo postavených či obnovených 29 autobusových staníc.

Zväz autobusovej dopravy združuje štrnásť autobusových spoločností prevádzkujúcich prímestskú autobusovú dopravu vo verejnom záujme na objednávku krajov. Autobusová doprava na Slovensku ročne prevezie takmer 190 miliónov cestujúcich a autobusy najazdia vyše 206 miliónov kilometrov. Na prímestskú dopravu slúži 3 550 autobusov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia