Cosbymu odobrali dve americké univerzity čestné tituly

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bill Cosby
Komediálny herec Bill Cosby čelí v súčasnosti viacerým obvineniam zo sexuálneho zneužívania, pre ktoré sa už v minulosti postavil aj pred súd. Foto: SITA/AP

NEW YORK 25. septembra (WebNoviny.sk) – Americkému komikovi Billovi Cosbymu odoberú dve katolícke univerzity v USA kvôli obvineniam zo sexuálneho zneužívania žien čestné tituly. Urobia tak prvýkrát vo svojej histórii, informovali vo štvrtok americké médiá.

Titul „čestný doktor krásnych umení“ udelila Cosbymu v roku 2001 newyorská Fordhamská univerzita. „To, že pán Cosby bol ochotný dať ženám drogy a sexuálne ich zneužiť a okrem toho poškodil povesť a kariéru týchto žien, aby skryl svoju vinu, ublížilo nielen jeho obetiam, ale všetkým ženám a to je za hranicou slušnosti,“ napísal v liste adresovanom študentom a pedagógom rektor Fordhamskej univerzity Joseph M. McShane.

Sedemdesiatosemročný Cosby príde aj o čestný titul, ktorý mu v roku 2013 udelila Marquettova univerzita v Milwaukee v štáte Wisconsin. Jej vedenie v zdôvodnení odňatia titulu okrem iného napísalo, že Cosby sám pripustil, že jeho správanie bolo „celkom proti poslaniu našej univerzity a proti hodnotám, ktoré sme s veľkým nasadením etablovali na našej akademickej pôde“.

Vyše 40 žien sa prihlásilo počas uplynulého roka s tvrdením, že ich Cosby nadrogoval a sexuálne zneužil. Ide o prípady staré aj desiatky rokov (prvý 1969, posledný 2004). Jeho obhajcovia všetky obvinenia odmietajú. Začiatkom júla tohto roka sa objavili záznamy z roku 2005 z prípadu s Andreou Constandovou, v ktorých sa

Cosby pod prísahou priznal, že si zohnal sedatívum s názvom Quaaludes, ktorým mal v úmysle zdrogovať minimálne dve ženy, aby ich potom pohlavne zneužil. Cosbyho doteraz neobžalovali a väčšina z obvinení je už premlčaná. Čestné tituly mu odobrali aj viaceré ďalšie univerzity a organizácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bill Cosby