Vláda by mala preukázať solidaritu, tvrdí veľvyslanectvo USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. septembra (WebNoviny.sk) – Pri diskusiách Európanov o tom, ako najlepšie reagovať na krízu, by sa mali politici vyvarovať rétoriky, ktorá vyvoláva obavy a nedorozumenia a posilňuje extrémistov, ktorí sa snažia využiť krízu pre svoje vlastné ciele. Uvádza sa to vo vyhlásení veľvyslanectva Spojených štátov amerických na Slovensku k migračnej kríze.

Ako sa ďalej píše vo vyhlásení, ambasáda preto žiada predstaviteľov vlády, aby zapojili do riešenia tých členov spoločnosti, ktorí na túto humanitárnu výzvu reagujú so súcitom a veľkorysosťou. „Očakávame konkrétne plány vlády, ktoré preukážu solidaritu s úsilím obyvateľov Slovenska, podieľajúcich sa na zaistení humanitárnych potrieb,“ dodalo veľvyslanectvo.

Udržanie jednoty je dôležité

Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení, Spojené štáty vítajú úsilie Európskej únie nájsť komplexné a koordinované riešenie migračnej krízy, ktoré zaručí ochranu životov a dodržiavanie ľudských práv a zodpovedajúcich postupov pri preverovaní a registrácii. Udržanie jednoty pri riešení tohto problému je rozhodujúce, pretože iba zjednotená Európa má silu zabezpečiť mier a stabilitu v regióne aj mimo neho.

Veľvyslanectvo USA tiež dodalo, že USA by v budúcom roku mali prijať 85-tisíc utečencov z celého sveta, vrátane 10-tisíc Sýrčanov. „Vážime si všetkých ľudí, ktorí sú solidárni s utečencami a Európou,“ uzavreli.

Vyhlásenie veľvyslanectva USA potvrdzuje vážnosť krízy

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Neštandardné vyhlásenie Veľvyslanectva USA potvrdzuje vážnosť súčasnej situácie, na ktorú neustále vo svojich stanoviskách poukazuje aj slovenský rezort zahraničia. Uvádza sa tak v reakcii ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí na stanovisko americkej ambasády, v ktorej žiadajú predstaviteľov vlády, aby sa zapojili do riešenia tých členov spoločnosti, ktorí na túto humanitárnu výzvu reagujú so súcitom a veľkorysosťou.

„Očakávame konkrétne plány vlády, ktoré preukážu solidaritu s úsilím obyvateľov Slovenska, podieľajúcich sa na zaistení humanitárnych potrieb,“ dodalo veľvyslanectvo. Reakciu ministerstva zahraničných vecí poskytol agentúre SITA hovorca rezortu Peter Stano.

„Dodávame však, že pri riešení migračnej krízy je pre dlhodobé uplatňovanie solidarity potrebné dodržiavať pravidlá ochrany štátu a vlastnej bezpečnosti, pričom tými základnými sú ochrana vonkajších hraníc a dodržiavanie azylových procedúr, v čom sa iste zhodujeme s našimi americkými partnermi počas rokovaní v USA,“ uviedol ďalej Stano v reakcii.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Vláda SR