Sagan ašpiruje na dúhový dres, druhých miest už bolo dosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty Petra Sagana na Tour de France
Slovenský cyklista Peter Sagan a jeho gesto v štýle Vlka z Wall Street v cieli šestnástej etapy 102. ročníka Tour de France, ktorá viedla z Bourg de Péage do Gapu a obsadil v nej druhú priečku. Gap, 20. júl 2015. Foto: SITA/AP

RICHMOND 27. septembra (WebNoviny.sk) – V nedeľu večer približne o 21.40 h SELČ svet spozná ďalšieho držiteľa dúhového dresu majstra sveta v cyklistických pretekoch mužov s hromadným štartom.

Najväčšia a najdlhšia jednorazová cyklistická výzva (261,4 km) čaká na 191 pretekárov a medzi nimi aj trojicu Slovákov. Jeden z nich má ako vždy vysoké ambície. Peter Sagan sa bude snažiť pretaviť dobrú formu z ostatného obdobia a viacročné skúsenosti do medailového výsledku.

Prakticky všetky dostupné cyklistické internetové servery tipujú Sagana ako jedného z okruhu favoritov nedeľňajších pretekov. Dosiaľ najlepším umiestnením 25-ročného Žilinčana na majstrovstvách sveta je 6. miesto spred dvoch rokov z Florencie.

Na jazdcov čakajú aj kocky

Na početný mužský pelotón čaká v Richmonde 15 okruhov po 16,2 kilometrov. Jeho profil nie je extrémne náročný, ale tri stúpania v záverečnej štvrtine ponúkajú viacero možností pre vývoj v koncovke pretekov.

Úvodných 10 kilometrov sa bude odohrávať na širokých a relatívne bezpečných cestách len s niekoľkými zákrutami a minimom technicky náročných úsekov. Potom však príde 200 metrov dlhé stúpanie na Libby Hill s viacerými pasážami s kockami známymi z jarných flámskych klasík.

Nasledovať bude ostrý zjazd, rovinatejší úsek a potom krátky, ale ostrý výjazd na Dvadsiatu tretiu ulicu so sklonom terénu až na úrovni 19 percent. Znovu bude vozovka chvíľu klesať až v poslednom kilometri nadíde 300 metrov dlhé stúpanie na Governor Street, ktoré absolvovali cyklisti aj počas nedeľňajšej tímovej časovky.

Odtiaľ na jazdcov čaká ešte 680 metrov dlhý finiš takmer po rovine do cieľa. Všetky tieto fakty nahrávajú odolným klasikárom typu Johna Degenkolba, Alexandra Kristoffa alebo Petra Sagana, ktorí však vedia v závere kvalitne zašpurtovať.

Peter si v závere vie poradiť

„Peter je maximalista. Ako ho poznáme, vždy si kladie najvyššie ciele. Určite na tomto svetovom šampionáte urobí všetko pre to, aby sa výrazne presadil,“ skonštatoval ešte pred odchodom do Richmondu Ján Valach, ktorý je ako športový riaditeľ SZC na MS zodpovedný za preteky elitnej kategórie.

„Verím, že Juraj Sagan a Michael Kolář urobia všetko pre to, aby bol Peter v závere na popredných miestach. Ak sa im to podarí, už bude iba na Petrovi, ako sa popasuje s ponúknutou šancou. Veľakrát už dokázal, že v závere si vie poradiť aj sám. Zároveň však netreba zabúdať na to, že tam bude mnoho jazdcov, ktorí urobia všetko pre to, aby Petrovi túžbu po dúhovom drese, prípadne pódiovom umiestnení, prekazili,“ dodal Valach.

Valach vidí aspoň 15 rivalov

Prvý muž realizačného tím SR pripomenul, že vidí minimálne 15 pretekárov, ktorí odvedú maximum, aby Saganovi prekazili jeho túžbu po dúhovom drese majstra sveta, resp. pozícii na stupni víťazov.

Najčastejšie sa medzi nimi spomínajú Belgičania Greg van Avermaet a Philippe Gilbert, Nemec John Degenkolb, Nór Alexander Kristoff, Austrálčan Michael Matthews, presadiť sa môžu aj klasickí vrchári Talian Vincenzo Nibali či Španiel Joaquím Rodríguez. Bez šance na úspešnú obhajobu titulu zo španielskej Ponfferady nie je Poliak Michal Kwiatkowski.

„Najjednoduchšie by bolo povedať, že Sagan skončí druhý tak ako to má dlhodobo vo zvyku. Lenže všetci si môžu byť istí jeho veľkou túžbou po tom, aby druhé miesta konečne pretavil do veľkého víťazstva. Na papieri mu trať náramne vyhovuje. Jeho nevýhodou, ale zároveň ešte väčšou výzvou je to, že bude mať len dvoch tímových kolegov. Málo podpory – to platí pre väčšiu časť jeho doterajšej kariéry a to je aj dôvodom toho, prečo zatiaľ nevyhral veľký cyklistický monument,“ napísal vo svojej predpovedi pred mužským vrcholom MS server c-cycling.com.

Nedeľňajšie preteky môže výrazne ovplyvniť nepriazeň počasia. Podľa predpovede má pršať a fúkať silný vietor. Začiatok je o 15.00 h SELČ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander KristoffJán ValachJoaquim RodríguezJohn DegenkolbJuraj SaganMichael KolářMichael MatthewsMichal KwiatkowskiPeter SaganPhilippe GilbertVincenzo Nibali