Ukrajinci sa dohodli s Rusmi na dodávkach plynu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plyn
Foto: SITA/AP

MOSKVA 27. septembra (WebNoviny.sk) – Ukrajina bude za dodávky ruského plynu vo štvrtom kvartáli tohto roka platiť zhruba 230 USD za tisíc kubických metrov. Povedal to v sobotu pre ruské tlačové agentúry ruský minister energetiky Alexander Novak. Vyjadril sa tak po skončení rokovaní Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie, ktoré viedli k predbežnej dohode o dávkach plynu pre Ukrajinu. Dohoda sa však ešte len musí podpísať.

Cena 230 USD za tisíc kubických metrov bude mierne vyššia v porovnaní s cenou 220 USD, ktorú Kyjev označil za prijateľnú, ale je nižšia v porovnaní s pásmom 235 až 242 USD za tisíc kubických metrov, ktoré je podľa Ruska priemernou cenou pre európskych zákazníkov s dlhodobými kontraktmi. Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič po rokovaniach povedal, že cena bude „na konkurenčnej úrovni porovnateľnej s cenami pre susedné krajiny, ktoré sú členmi Európskej únie.“

Rusko Ukrajine podľa predbežnej dohody v októbri dodá 2 miliardy kubických metrov plynu. Ukrajinská spoločnosť Naftogaz za tieto dodávky zaplatí 500 mil. USD, pričom peniaze na to bude mať od Európskej únie a medzinárodných finančných inštitúcií. Moskva zastavila dodávky plynu pre Ukrajinu v júli, kedy sa skončila platnosť vtedajšej zmluvy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Maroš Šefčovič