Rada si preklepla budúcich sudcov, ďalej nepustila všetkých

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudca kladivko
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Súdna rada SR v pondelok na neverejnom zasadnutí prvýkrát preverovala na základe podkladov z Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) sudcovskú spôsobilosť kandidátov na sudcov. Predsedníčka rady Jana Bajánková po rokovaní pre médiá uviedla, že posudzovali 19 kandidátov. Z nich 17-ti splnili predpoklady sudcovskej spôsobilosti.

Jeden kandidát je z kola von

V prípade jedného kandidáta Súdna rada SR prerušila rokovania, vyžiadajú si ďalšie podklady z NBÚ. V prípade ďalšieho kandidáta členovia Súdnej rady konštatovali, že nesplnil predpoklady sudcovskej spôsobilosti stanovené v zákone. Bližšie sa Bajánková nechcela vyjadriť, keďže celé rokovanie rady je neverejné a materiály z NBÚ, z ktorých členovia súdnej rady vychádzali, sú utajované. Neúspešný kandidát na sudcu sa proti rozhodnutiu rady môže odvolať na Ústavnom súde SR.

Preverovanie sudcovskej spôsobilosti NBÚ bolo najdiskutovanejšou zmenou, ktorá začala platiť v justícii od septembra minulého roka. Ústavný súd pozastavil účinnosť paragrafov týkajúcich sa už vymenovaných sudcov, NBÚ tak preveruje iba kandidátov na sudcov. Súdna rada posudzuje uchádzačov komplexne na základe podkladov z NBÚ a výsledkov výberových konaní.

Kandidátov ešte čaká pohovor

Po neverejnom rokovaní ich ešte pozvú na verejné rokovanie, kde s nimi urobia pohovor. Pravdepodobne sa tak stane na októbrovom rokovaní rady. Až potom rozhodnú, či ich predložia prezidentovi Andrejovi Kiskovi na vymenovanie za sudcov.

Súdnej rade už NBÚ predložil materiály k ďalším kandidátom na sudcov. Celkovo súdna rada požiadala úrad o preverenie 44 úspešných kandidátov z výberových konaní. Členovia Súdnej rady SR museli materiály študovať v miestnosti určenej na prerokovávanie utajovaných materiálov.

Bajánková za seba povedala, že štúdiu podkladov týchto 19 kandidátov venovala niekoľko dní. Ak by Ústavný súd SR nakoniec rozhodol, že preverovaniu sa má podrobiť aj súčasných 1400 sudcov, Bajánková si len ťažko vie predstaviť, že by sa to dalo zvládnuť za takých podmienok, ako sú dnes.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Bajánková
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR