USA pôjdu do boja spolu s Ruskom či Iránom, Putin chce Asada

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama počas svojho prejavu pred Valným zhromaždením OSN. New York, 28. september 2015. Foto: SITA/AP

NEW YORK 28. septembra (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama v pondelok na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku povedal, že Spojené štáty sú pripravené spolupracovať s Ruskom a Iránom na ukončení štyri roky trvajúceho konfliktu v Sýrii, z ktorého vzišla teroristická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters.

Za použitie sily sa ospravedlňovať nemienia

„Spojené štáty sú na vyriešení tohto konfliktu pripravené spolupracovať s ktorýmkoľvek štátom vrátane Ruska a Iránu,“ povedal na 70. stretnutí svetových lídrov v newyorskom sídle OSN americký prezident.

„Musíme vziať do úvahy, že po toľkom krviprelievaní a toľkom vraždení sa nemôžeme vrátiť k stavu, ktorý tam (v Sýrii) vládol pred vojnou,“ povedal Obama.

„Nemôžeme tolerovať taký apokalyptický kult, akým je IS, a Spojené štáty sa nebudú ospravedlňovať za použitie svojich ozbrojených síl ako súčasti širokej koalície, ktorá proti nemu bojuje,“ uviedol ďalej šéf Bieleho domu, pričom sýrskeho prezidenta Bašára Asada opísal ako tyrana a situáciu v Sýrii označil za „útok na celé ľudstvo“.

Ukrajinu chcú USA riešiť diplomaticky

Vo svojom prejave sa Obama dotkol aj situácie na Ukrajine, pričom povedal, že svet sa nesmie nečinne prizerať tomu, ako Rusko porušuje celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny. Ak podľa neho nebude mať nijaké následky ruská anexia Krymu, môže sa niečo podobné stať v ktorejkoľvek krajine.

Cieľom Spojených štátov nie je izolácia Ruska, ale diplomatické riešenie krízy na Ukrajine, ktoré Ukrajincom umožní rozhodovať o vlastnej budúcnosti, povedal na americký prezident.

Obama podľa agentúry AP vystúpil s kritikou Ruska len niekoľko hodín pred plánovaným stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorého dominantnou témou by malo byť riešenie sýrskej krízy.

Putin žiada širokú protiteroristickú koalíciu

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN povedal, že by bolo obrovskou chybou nespolupracovať s režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Zároveň vyzval na vytvorenie širokej koalície v boji proti terorizmu. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Myslíme si, že by bolo obrovskou chybou odmietnuť spolupracovať so sýrskou vládou a jej ozbrojenými silami, ktoré muž proti mužovi hrdinsky bojujú proti terorizmu,“ povedal Putin. „Mali by sme konečne uznať, že nikto okrem prezidenta Asada a (kurdských) milícií proti Islamskému štátu (IS) a ostatným teroristickým organizáciám v Sýrii naozaj nebojuje,“ povedal ruský prezident.

Putin zároveň vyzval svet na vytvorenie širokej protiteroristickej koalície, ktorej súčasťou by boli aj sýrske vládne sily, pričom ich nezapojenie do boja proti IS označil za obrovskú chybu.

Šéf Kremľa okrem iného vo svojom prejave kritizoval Západ za to, že vyzbrojuje tzv. umiernených vzbúrencov v Sýrii, ktorí sa následne pridávajú na stranu teroristov z Islamského štátu. Bez toho, aby menoval Spojené štáty, Putin podľa agentúry AP povedal, že po „skončení studenej vojny vzniklo jediné centrum moci a objavili sa pokusy prehodnotiť úlohu OSN“.

Vladimir Putin
Foto: SITA/AP

Rúhání viní zo šírenia terorizmu USA

Iránsky prezident Hasan Rúhání v pondelok na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN povedal, že Irán je pripravený pomôcť pri nastolení demokracie v Sýrii a Jemene rovnako, ako tomu bolo v prípade Iraku a Afganistanu. Zo šírenia terorizmu na Blízkom východe obvinil Spojené štáty, uviedla agentúra Reuters.

„Sme pripravení pomáhať pri vykorenení terorizmu a vydláždení cesty k demokracii,“ povedal iránsky prezident. „Rovnako ako sme pomáhali pri nastolení demokracie v Iraku a Afganistane, sme pripravení pomôcť pri zrode demokracie aj v Sýrii a Jemene,“ dodal Rúhání.

Z krízy na Blízkom východe obvinil iránsky prezident americkú inváziu do Afganistanu a Iraku, ako aj podporu, ktorú Washington poskytuje Izraelu na úkor Palestínčanov, čo Rúhání označil za „pomoc sionistickému režimu proti utláčanému palestínskemu národu“.

Dohodu o jadrovom programe Teheránu, ktorú s Iránom uzavrelo šesť svetových mocností, označil Rúhání za „víťazstvo nad vojnou“, a dodal, že táto dohoda by mala pomôcť pri nastolení mieru a stability na Blízkom východe. Irán je oddaný myšlienke Blízkeho východu bez jadrových zbraní, ktorej jedinou prekážkou je podľa iránskeho prezidenta Izrael.

Čína poskytne OSN miliardy dolárov

Čína poskytne vyše 1,1 miliardy dolárov na globálne mierotvorné aktivity. Na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN to v pondelok oznámil čínsky prezident Si Ťin-pching. Čiastka bude počas nasledujúcich desiatich rokov využitá na podporu OSN pri medzinárodných operáciách, posilňovaní svetového mieru a rozvoja, informovala agentúra AP.

Čínsky prezident zároveň uviedol, že jeho krajina prispeje do mierotvorných záloh OSN 8000 vojakmi. Odhliadnuc od tohto kroku je Peking najväčším prispievateľom do mierotvorných síl spomedzi piatich stálych členských krajín Bezpečnostnej rady OSN. Čína vyslala na 29 rozličných misií už 30 000 vojakov.

Podľa Si Ťin-pchinga Čína v rozmedzí nasledujúcich piatich rokov vyčlení tiež 100 miliónov dolárov na vojenskú pomoc Africkej únii (AÚ), ktorú tak podporí pri vytvorení vlastných mierotvorných záložných síl a posilnení jej schopnosti reagovať na krízové situácie, dopĺňa agentúra Reuters.

Si Ťin-pching oznámil, že Čína prispeje dvoma miliardami dolárov na zriadenie pomocného fondu so zámerom naplniť po roku 2015 ciele v oblastiach, ako je vzdelávanie, zdravotná starostlivosť a hospodársky rozvoj. Do roku 2030 sa Čína podľa jeho slov bude usilovať zvýšiť tento fond na čiastku 12 miliárd dolárov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaHasan RúháníSi Ťin-pchingVladimir Putin
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov