Objavili ďalšie dôkazy o prítomnosti tekutej vody na Marse

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mars
Vedci pomocou snímok zo spektrometra zistili prítomnosť hydratovaných minerálov na stenách kráterov. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objavila zatiaľ najpresvedčivejšie dôkazy o prítomnosti vody v tekutom skupenstve na Marse.

Predstavitelia NASA to oznámili na dnešnej tlačovej konferencii, pričom tím vedcov na čele s Lujendrom Ojhom z Georgia Institute of Technology zverejnil najnovšie poznatky v časopise Nature Geoscience.

Ojha a jeho kolegovia pomocou snímok zo spektrometra na MRO zistili prítomnosť hydratovaných minerálov na stenách kráterov so sezónnymi útvarmi známymi ako tmavé pásy, čo potvrdzuje teóriu, že tieto pásy vytvorila práve tečúca slaná voda. Tmavé pásy, ktoré Ojha objavil v roku 2010, sa nachádzajú na viacerých lokalitách na Marse, keď je teplota vyššia než mínus 23 stupňov Celzia. Tieto pásy sú tmavšie počas teplejších období, pričom v tom čase pravdepodobne akoby stekali po stenách kráterov, a následne pri poklese teplôt zas vyblednú.

Podľa vedcov voda na Marse obsahuje chloristany – soli, ktoré znižujú jej bod tuhnutia. Prítomnosť chloristanov na Marse už skôr objavili robotické sondy Phoenix a Curiosity, tie ich však zaznamenali v pôde. MRO však objavil chloristany v tekutej forme a na iných lokalitách ako robotické sondy.

Taktiež ide o prvý prípad, keď sa vedcom podarilo identifikovať tieto soli z orbity. Prítomnosť chloristanov však spektrometer na MRO odhalil iba v prípade, že tmavé pásy boli relatívne široké. „Keď ľudia hovoria o vode na Marse, tak majú väčšinou na mysli vodu, ktorá sa na tejto planéte vyskytovala v minulosti, alebo o ľade. Teraz sa nám podarilo uskutočniť prvé spektrálne pozorovanie, ktoré jednoznačne podporuje hypotézu o prítomnosti vody v tmavých pásoch,“ uviedol Ojha.

Informácie pochádzajú z webstránky www.nasa.gov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia