Maďari už odsúdili desiatky migrantov, Rada Európy má obavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maďarsko dokončilo výstavbu plota, zablokovalo neoficiálny priechod pr
Maďarsko dokončilo výstavbu plota na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom, keď ostnatým drôtom prehradilo neoficiálny priechod na železničnej trati pri obci Röszke, ktorým do krajiny prúdili tisíce utečencov a migrantov. Foto: SITA/AP

SEGEDÍN/BUDAPEŠŤ/ŠTRASBURG/LETENYE 28. septembra (WebNoviny.sk) – Ďalších 54 ľudí odsúdili v pondelok maďarskom Segedíne za trestný čin zakázaného prekročenia uzavretej štátnej hranice.

Ako informovala tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na hovorkyňu tamojšieho súdu Eriku Prágaiovú Juhászovú, 29 obžalovaných vyhostili z Maďarska na jeden, ďalších 22 na dva roky, jedného na tri, jedného na päť rokov a v prípade jedného mladistvého sa súd uspokojil s napomenutím. Medzi obžalovanými boli zväčša občania Iraku a Afganistanu, ale aj Iránu a Pakistanu.

Rozsudky sú právoplatné

Všetci sa dostali na maďarské územie cez diery vyrezané inými osobami v plote na maďarsko-srbskej hranici, ale aj jeho podlezením, respektíve prelezením, a to v katastri obcí Kelebia, Röszke, Csikéria a Mórahalom. Tak obžalovaní, ako aj ich právni zástupcovia vzali rozsudky na vedomie, takže sú právoplatné.

O mužovi, ktorého maďarské orgány kontrolovali v nedeľu v poludňajších hodinách za volantom vozidla so švédskym evidenčným číslom na maďarsko-slovinskom diaľničnom priechode Letenye-Goričan a ktorý na rozdiel od dvoch spolujazdcov nemal platný švédsky cestovný dokument, medzičasom vysvitlo, že je občanom Iraku.

Kým on sa bude zodpovedať z falšovania verejných dokumentov, jedného z jeho spolujazdcov čaká stíhanie pre dôvodné podozrenie z prevádzačstva.

Maďarsko dodrží medzinárodné normy

Maďarsko rešpektuje a bude rešpektovať všetky medzinárodné normy, vyhlásil v pondelok po rokovaní s generálnym tajomníkom Rady Európy v Štrasburgu maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi.

Hosť z Budapešti oboznámil nórskeho predstaviteľa v službách paneurópskej organizácie s obsahom a praktickou realizáciou legislatívnych zmien v Maďarsku, ktoré v súvislosti s utečeneckou krízou nadobudli platnosť 15. septembra. Stalo sa tak v reakcii na list generálneho tajomníka RE adresovaný maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, v ktorom Jagland požiadal o možnosť preskúmania noriem Radou Európy.

Trócsányi, ktorý uviedol, že cez Maďarsko prešlo v tomto roku štvrť milióna migrantov a 170 000 tam požiadalo o azyl, ubezpečil, že Budapešť je aj naďalej otvorená dialógu a pripravená na konzultácie s medzinárodnými inštitúciami.

Minister upozornil na prioritu, za akú Budapešť považuje dodržiavanie schengenských pravidiel, čo očakávajú aj vlády ďalších európskych štátov, ale aj dodržiavanie dublinskej úpravy v plnom rozsahu spoločne s úpravami v oblasti ľudských práv a azylového konania.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

S migrantmi vraj robia rýchle procesy

Generálny tajomník RE Thorbjorn Jagland pripustil, že dianie na maďarsko-srbskej štátnej hranici vyvolalo v Štrasburgu znepokojenie, preto sa listom obrátil na predsedu maďarskej vlády.

Obavy RE súvisia s troma hlavnými okruhmi otázok. Prvá sa dotýka tranzitných zón a diania v nich, podčiarkol a dodal, že Európsky dohovor o ochrane ľudských práv sa vzťahuje aj na ne.

Druhá postupu a opatreniam voči ilegálnym migrantom, narušiteľom štátnej hranice, a to aj napriek tomu, že každá krajina má právo chrániť vlastné hranice. Jagland dostal podľa vlastných slov, ako píše tlačová agentúra MTI, správy o vynášaní rozsudkov v kontajneroch a urýchlených procesoch, aj keď sa domnieva, že spomínaný dohovor zabezpečuje isté práva aj narušiteľom štátnej hranice. Tretia súvisí aj s vynucovacími praktikami polície.

Nórsky predstaviteľ RE odpovedal vyhýbavo na otázku, či bol spokojný s informáciami maďarského ministra spravodlivosti. Podľa jeho názoru ide o komplikovanú otázku, pričom nedávno prijaté legislatívne zmeny treba podrobiť detailnejšiemu skúmaniu.

Tranzitná zóna je pred dokončením

Tranzitnú zónu, ktorá poslúži aj ako registračný bod pre ilegálnych prisťahovalcov, dokončia v stredu v maďarskom mestečku Letenye ležiacom na hranici s Chorvátskom.

Informoval o tom v pondelok prostredníctvom tlačovej agentúry MTI splnomocnenec vlády pre župu Zala Csaba Rigó, ktorý si v spoločnosti poslanca Lászlóa Vígha, nominanta vládneho Fideszu zo spomínanej župy, pozrel v uplynulých dňoch umiestňovanie drôtených prekážok na úseku maďarsko-chorvátskej štátnej hranice.

Podľa jeho slov výstavba tranzitnej zóny v lokalite plynule pokračuje, do pondelkových skorých popoludňajších hodín tu postavili 13 kontajnerov a ďalšie sa očakávali ešte v priebehu dnešného dňa. V nasledujúcich dňoch by sa práce na tranzitnej zóne mali ukončiť.

Migranti tu môžu rátať s informáciami v anglickom jazyku denne v čase od 6.00 h do 22.00 h, k dispozícii bude právna a tlmočnícka pomoc.

Drôtené prekážky postavia na úseku maďarsko-chorvátskej štátnej hranice, na ktorom s balkánskou krajinou susedí župa Zala, potvrdil Rigó a dodal, že už zaregistrovaných migrantov prepravia autobusmi do táborov v maďarsko-rakúskom pohraničí.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Rada Európy