Atmosféra v Slovinsku hustne, tábory v Chorvátsku sú prázdne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci na Chorvátsko Srbských hraniciach
Utečenecká situácia na hraničných priechodoch medzi Chorvátskom a Srbskom. Foto: SITA/AP

ĽUBĽANA/OPATOVAC 28. septembra (WebNoviny.sk) – Slovinská polícia zadržala podľa vlastných informácií neďaleko chorvátskej štátnej hranice mikrobus, ktorý riadil ukrajinský občan a v ktorom sa zdržiavalo 22 utečencov zo Sýrie.

Mužom hrozí osem rokov za mrežami

Podľa slov policajnej hovorkyne Mileny Trbnulinovej o čosi neskôr zadržali ďalšie motorové vozidlo s nemeckým evidenčným číslom, v ktorom sedeli dvaja Sýrčania disponujúci schengenským vízom. Jeden z nich žije v Rakúsku, druhý v Nemecku. Slovinská polícia o nich predpokladá, že boli v neustálom spojení s migrantmi.

V prípade, že by sa o týchto dvoch mužoch potvrdilo, že sa podieľali na trestnej činnosti, hrozilo by im až osem rokov za mrežami. Migrantov, medzi ktorými sú aj deti a o ktorých sa predpokladá, že prekročili zelenú chorvátsko-slovinskú štátnu hranicu, umiestnili predbežne v záchytnom tábore, kde zatiaľ nepožiadali o azyl.

Orbán je príkladom pre slovinských radikálov

Na územie Slovinska, kde sa spoločenská atmosféra mení čoraz viac na protimigrantskú, dorazilo v uplynulých asi desiatich dňoch takmer 4000 migrantov.

V Ľubľani sa podľa informácií pondelkového vydania denníka Dnevnik konala v sobotu vôbec prvá demonštrácia namierená proti prisťahovalcom, a to z iniciatívy zoskupení Radikálna Ľubľana a Tu je Slovinsko.

Na akcii odznelo, že príkladom správneho konania je maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého v pondelok velebili aj demonštranti v Prahe, ako aj požiadavka, aby Slovinsko neodkladne uzavrelo štátnu hranicu s Chorvátskom.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Chorváti vybavujú tábory kúrením a lôžkami

Záchytné utečenecké tábory v Opatovaci a Tovarniku neďaleko chorvátsko-srbskej štátnej hranice sa v pondelok vyprázdnili.

Chorvátska polícia však evidentne ráta s ich využívaním aj v období nadchádzajúcej zimy, pretože ich v pondelok začala vybavovať vykurovacími telesami a ďalšími lôžkami. Informoval o tom prvý program verejnoprávnej Maďarskej televízie M1.

Podľa rovnakého zdroja sa z Opatovacu vydalo smerom na Maďarsko, konkrétne do Barcsu a Beremendu v priebehu pondelka 25 autobusov prepravujúcich migrantov.

Vyprázdnil sa aj stanový tábor v Tovarniku, kde by sa ešte v priebehu tohto týždňa mali ukončiť práce vedúce k zriadeniu záchytnej stanice pre asi 500 migrantov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Orbán