Volkswagen má plán ako napraviť emisný škandál

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

BERLÍN 29. septembra (WebNoviny.sk) – Nemecký koncern Volkswagen (VW) vypracoval „komplexný“ plán s cieľom zabezpečiť, aby dieselové modely spĺňali emisné štandardy. Na stretnutí s najvyššími manažérmi v centrále koncernu vo Wolfsburgu to uviedol v pondelok nový generálny riaditeľ skupiny Matthias Müller.

Zákazníkov má spoločnosť oboznámiť s plánom „v najbližších dňoch“ a technické riešenie nápravy motorov s nainštalovaným podvodným softvérom predstaví v októbri. Vlajková značka VW v budúcnosti získa v rámci koncernu „rovnako nezávislú“ pozíciu ako divízie luxusných áut Audi a Porsche, uviedol ďalej Müller podľa textu prejavu, ktorý získala v utorok agentúra Reuters.

Bývalý šéf VW Martin Winterkorn čelí obvineniam z podvodu

Nemecká prokuratúra začala v pondelok vyšetrovanie bývalého šéfa Volkswagenu Martina Winterkorna. Toto vyšetrovanie sa zakladá na obvineniach desiatich osôb. Informovala o tom agentúra Reuters.

Koncernu, ktorý pochybenie priznal, hrozí v USA pokuta až 18 miliárd USD. Vyšetrovanie kauzy sa medzitým rozšírilo na ďalšie krajiny a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. V reakcii na škandál minulý týždeň Winterkorn odstúpil. Nemecký automobilový priemysel zamestnáva viac ako 750-tisíc ľudí a je pre Nemecko hlavným zdrojom exportných príjmov. „Automobilový priemysel je kľúčový pre nemeckú ekonomiku. Škandál môže mať veľký dopad na nemeckú ekonomiku,“ povedal tajomník nemeckého ministerstva financií Jens Spahn.

Zhruba dva milióny motorov vyrobili v Maďarsku

Zhruba dva milióny z celkového počtu 11 miliónov motorov figurujúcich v emisnom škandále vyrobila továreň spoločnosti Audi na západe Maďarska. Informoval o tom v utorok minister hospodárstva Mihály Varga. So spoločnosťou, ako aj s konkurenčným nemeckým výrobcom Daimler, ktorý má tiež v krajine dôležitú továreň, podľa neho vláda komunikuje s cieľom vyhodnotiť dopady emisnej kauzy na miestnu ekonomiku.

Spoločnosť Audi, ktorá je divíziou koncernu VW, v pondelok potvrdila, že softvér umožňujúci falšovanie výsledkov emisných testov má celosvetovo inštalovaných 2,1 milióna jej vozidiel.

Podľa zistení amerických regulačných úradov skupina Volkswagen inštalovala do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý pri bežnej prevádzke vypína kontrolu emisií a systém aktivuje v okamihu, keď je vozidlo testované na emisie. Autá tak môžu až 40-násobne prekračovať zákonné limity na vypúšťanie škodlivých látok do ovzdušia. Vyšetrovanie kauzy sa medzitým rozšírilo na ďalšie krajiny a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. V reakcii na škandál minulý týždeň odstúpil generálny riaditeľ skupiny Volkswagen Martin Winterkorn. Toho už nemecká prokuratúra vyšetruje pre podozrenie z účasti na podvode s emisnými testami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Volkswagen