Utečenci v Gabčíkove sú na Slovensku nelegálne, tvrdí SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prví utečenci dorazili do Gabčíkova
Príchod prvých utečencov z rakúskeho Salzburgu do azylového domu v Gabčíkove. Žiadatelia o rakúsky azyl budú na Slovensku dočasne, po skončení procesu sa vrátia späť do Rakúska. Gabčíkovo, 17. september 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 29. septembra (WebNoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita upozorňuje, že vláda doteraz nedala jasnú odpoveď, na akom právnom základe prichádzajú noví migranti do Gabčíkova. Ako sa píše vo vyhlásení, ktoré médiám poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková, SaS v parlamente predložila relevantné právne argumenty, podľa ktorých dohoda medzi Slovenskom a Rakúskom nemá oporu v slovenských zákonoch.

„Podľa ústavy štátne orgány môžu konať len spôsobom a v rozsahu, ktorý im dovoľujú zákony SR,“ píše sa v stanovisku. Ako predseda strany SaS Richard Sulík a podpredsedovia Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Jozef Mihál dodávajú, že existuje dôvodné podozrenie, že vláda Roberta Fica prekročila svoje právomoci. Utečenci, ktorých azylové konanie prebieha v Rakúsku, sa tak na území Slovenska nachádzajú podľa liberálov protizákonne.

Obrazom: Prví utečenci dorazili do Gabčíkova

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

„SaS považuje za správne, aby Slovensko napadlo rozhodnutie ministrov vnútra EÚ o povinných kvótach na súde už len z toho dôvodu, aby sa pre budúcnosť vyriešili kompetenčné spory medzi členskými štátmi EÚ. Ale zároveň musíme trvať na tom, že vláda SR sa musí riadiť slovenskými zákonmi a ústavou,“ dodávajú.

Slovenská vláda poskytla rakúskej strane ubytovacie kapacity pre žiadateľov o rakúsky azyl v Gabčíkove. Slovensko im poskytuje okrem ubytovania aj stravu, všetko ostatné má v rukách rakúska strana. Podľa memoranda, ktoré podpísali ministri vnútra, je Slovensko ochotné takto dočasne prijať 500 žiadateľov o rakúsky azyl. Keď sa azylový proces žiadateľov skončí, zo Slovenska odídu. Takto je Slovensko v Gabčíkove ochotné prijímať utečencov na dva roky.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana KiššováJozef MihálKatarína SvrčekováĽubomír GalkoRichard Sulík
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a SolidaritaVláda SR