Slovenské elektrárne preinvestovali v Tatrách 125-tisíc eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Chata pod Rysmi
Chata pod Rysmi, v rámci celkovej rekonštrukcie, získala 10 nových fotovoltaických panelov. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 29. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenské elektrárne investovali vo Vysokých Tatrách od roku 2007 v rámci programu Energia pre prírodu celkovo 125 tisíc eur. Najväčší slovenský výrobca elektriny investoval okrem iného aj do výstavby slnečných elektrární, či do revitalizácie malej vodnej elektrárne. Celkovo elektrárne podporili ekologizáciu piatich vysokohorských chát.

Elektrárne vybudovali na Téryho chate ostrovnú fotovoltickú elektráreň, ktorej inštalovaný výkon je 9 kilowattov. Na Chate pri Zelenom plese revitalizovali malú vodnú elektráreň a vymenili starý dieselagregát za nový. Na Zbojnícku chatu Slovenské elektrárne

premiestnili pôvodný fotovoltický systém z Téryho chaty a dokúpili akumulačné batérie. Inštalovaný výkon 1,2 kilowattu umožňuje ročnú výrobu elektriny na úrovni 5 megawatthodín.

Chata pod Rysmi, v rámci celkovej rekonštrukcie, získala 10 nových fotovoltaických panelov. Ich priemerná ročná výroba predstavuje tri megawatthodiny elektriny. V tomto roku Slovenské elektrárne doplnili solárne panely na Žiarsku chatu, ktoré sú určené na predohrev teplej úžitkovej vody a vykurovanie. Na všetkých chatách bolo vymenené aj zastarané osvetlenie za LED osvetlenie.

V budúcom roku plánujú Slovenské elektrárne nadviazať na projekt rozvoja chát poskytnutím pilotného energetického auditu Chaty M. R. Štefánika. Ten na základe analýzy umožní identifikovať potenciálne energetické úspory a navrhne najlepší spôsob ich realizácie. V prípade úspechu tohto pilotného projektu sú Slovenské elektrárne pripravené v budúcom roku realizovať v tatranských chatách ďalšie tri energetické audity.

„Úspory energií šetria životné prostredie a znižujú náklady. Investícia do nich je ideálnym spôsobom, ako môže energetická firma chatárom pomáhať,“ uviedol riaditeľ úseku komunikácie a udržateľného rozvoja Slovenských elektrární Michele Bologna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SE Slovenské elektrárne