Sagan bol výborne pripravený a nechýbala mu trpezlivosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fantastický Peter Sagan sa stal majstrom sveta v cyklistike
Cyklistickým majstrom sveta v mužských pretekoch elite sa v nedeľu v americkom Richmonde stal Slovák Peter Sagan. Majstrovskú trať s dĺžkou 259,2 km zvládol za 6:14:37 h. Záverečné 2 km kilometre boli jeho sólojazdou za víťazstvom, ktorým sa postaral o historický úspech pre slovenskú cyklistiku. Vyhral suverénne, jeho súperi reálne nemohli prehovoriť do boja o zlato. Druhý skončil austrálsky favorit Michael Matthews a tretí Litovčan Ramunas Navardauskas. Za Saganom zaostali o 3 sekundy. Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 29. septembra (WebNoviny.sk) – Počas 260 km dlhej majstrovskej trate v Richmonde Ján Valach istil Petra Sagana zo sprievodného auta a jeho triumfálny prejazd cieľom napokon nevidel.

O dva dni neskôr na letisku vo Schwechate sa tréner slovenskej mužskej reprezentácie spokojne usmieval, keď odpovedal na otázky novinárov.

Obrazom: Fantastický Peter Sagan sa stal majstrom sveta v cyklistike

„Sedeli sme s mechanikom v aute, o dianí na trati sme boli informovaní vysielačkou od organizátorov. Keď Peter v poslednom okruhu odskočil na čele, vedeli sme, že ide sám, a za ním dvaja a potom až ostatní. Ale 600 m pred cieľom sa nám stratil signál a už sme len s napätím čakali, čo sa možno udeje. Mali sme dvadsiate siedme auto v kolóne a až v cieli sme sa dozvedeli, že je majster sveta,“ líčil záver majstrovských pretekov elite Ján Valach.

Atmosféra bola pohodová

Peter Sagan sa podľa jeho slov na svetový šampionát výborne pripravil. Všetky tréningy aj atmosféra v tíme boli veľmi pokojné až pohodové. Slovíčko pohoda bolo v tomto smere jedno z kľúčových.

„Všetko bolo podmienené práve pohodou Petrovou aj v jeho okolí. Mali sme okrem neho k dispozícii už len dvoch jazdcov – brata Juraja a Miša Kolářa. Dohodli sme sa, že mu budú maximálne k dispozícii. Až do posledných dvoch okruhov sa Peter držal okolo 30. miesta, čo bolo pre vývoj pretekov ideálne. Tie posledné dve kolá už musel zvládnuť sám, ale aj na základe skúseností z minulosti sme verili, že to dokáže,“ pripomenul Valach.

Ďalšími podstatnými atribútmi na ceste k historickému úspechu boli trpezlivosť a kontrola pretekov. „Potrebná bola dávka trpezlivosti, aby Peter nešiel do úniku skôr ako v poslednom kole. A on to dodržal. Vedeli sme, že dojazd je na kopci a akýkoľvek únik v záverečných dvoch kilometroch by ho stál veľa síl v poslednom kopci. Preto bolo potrebné, aby do rozhodujúceho momentu všetko strážil a to Peter aj urobil. Bavili sme sa o tom, aby sa neuponáhľal, kontroloval si rozostupy a všetko okolo seba,“ vysvetlil Valach.

Saganovi by neprekážal ani dážď

Sagan je podľa Valacha výborný technický jazdec a veľmi by mu neprekážalo ani to, keby sa v nedeľu v Richmonde jazdilo v daždi. Na druhej strane dážď mohol priniesť nové zápletky v podobe pádov a väčšie riziko strát aj pre slovenského favorita. Valach to zaujímavo glosoval: „Bolo by viac pádov, ktoré by mohli spôsobiť aj pád Petrovi a tým pádom by to šťastie na nás nemuselo padnúť… Takto to bolo len o Petrových nohách a o tom, ako dokáže pretekať.“

Valach s úsmevom tvrdí, že Sagan mal počas kariéry veľa zážitkov s víťazstvami na pretekoch a je s tým už akosi zžitý. Titul majstra sveta v najsilnejšej kategórii elite je však maximum, čo môže pretekár dosiahnuť, preto to bolo aj pre neho čosi úplne výnimočné.

„Celý svet mu to asi neželal, ale väčšina áno. Pred pretekmi som komunikoval s fanúšikmi a odborníkmi a desiati z desiatich mu to priali. Deviati z desiatich vraveli, že by mal nosiť ten dúhový dres práve on.“ Na otázku, akú úlohu na ceste k zlatu zohralo Saganovo predčasné odstúpenie z Vuelty po incidente s bezohľadným motorkárom, Valach odpovedal: „Sú to už len dohady, čo by sa stalo, keby zostal v pretekoch. Isté je, že ho to obralo o energiu, ale potom dobre potrénoval a v Richmonde ho rozbehla časovka družstiev. Všetko na tom okruhu mu sadlo. Vyťažil z toho maximum.“

Oslava titulu bola tiež pohodová

Po zisku titulu majstra sveta nasledovala v nedeľu večer v slovenskej výprave oslava titulu majstra sveta. Ako a dokedy sa oslavovalo? Valach bol v odpovedi diplomatický: „Museli sme to osláviť, aby sme neurazili šťastie. Bolo to v hoteli a tak akurát do pohody, žiadne preháňanie.“

Peter Sagan je svojím širokospektrálnym záberom výnimočný zjav svetovej cyklistiky. Dokáže víťaziť na úplnej rovine, na zvlnenej rovine, vie zaútočiť v kopci, dobre jazdí už aj časovky a je skvelý tiež v tzv. dlhých jednorazových pretekoch, čo ukázal aj v Richmonde.

Čo na to hovorí Ján Valach? „Nie tak dávno sa hovorilo o tom, že cyklistika sa bude v budúcnosti úzko špecializovať. Peter to však popiera a v sebe všetko spája – kopce, roviny, klasiky. Francúzska legenda Bernard Hinault pred piatimi rokmi povedal, že je rád, že konečne prišiel cyklista ako Sagan s množstvom dobre odjazdených pretekov na rôznych úrovniach. Počet jeho víťazstiev, ale aj druhých či tretích miest je veľmi vysoký. Má stále iba 25 rokov. Som si istý, že si tento trend udrží do konca kariéry.“

Z úspechu by mali vyťažiť

Nad tradičnou „vizionárskou“ otázkou zo strany médií, či budeme mať na Slovensku v budúcnosti ďalších Saganov, sa Valach pousmial. „Mali by sme z jeho úspechu niečo vyťažiť, ale neviem, ako to nakombinujeme tak, aby sa narodil ďalší Sagan. Máme dobrých aj iných pretekárov na úrovni ProTour, ale Sagan je výnimočný zjav pre celý svet. Asi preto aj je majster sveta,“ povedal Valach.

Bývalý víťaz pretekov Okolo Slovenska by sa po novom roku mal stať športovým riaditeľom v tíme Tinkoff-Saxo. Znamená to, že dohľad nad bratmi Saganovcami a Michaelom Kolářom už nebude mať iba v reprezentácii SR, ale aj počas celej cyklistickej sezóny.

„Je to na dobrej ceste, ale ešte nie uzavreté. Aj pre športového riaditeľa je maximum v kariére pôsobiť v tíme najvyššej úrovne. Navyše budem môcť byť s Petrom po celý rok,“ dodal Valach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján ValachPeter Sagan