Porošenko: Ruské výzvy na boj proti terorizmu sú pokrytectvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Petro Porošenko
Porošenko označil výzvy Ruska na boj proti terorizmu za pokrytectvo. Foto: SITA/AP

NEW YORK 29. septembra (WebNoviny.sk) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko spochybnil v utorok odhodlanie Ruska bojovať proti terorizmu v Sýrii a vo svojom prejave na zasadaní Valného zhromaždenia OSN Moskve odkázal, že podporuje terorizmus na svojom vlastnom prahu, napísala agentúra DPA.

Rusko vytvorilo na svojich hraniciach nestabilnú zónu

Porošenko odsúdil pokračujúcu ruskú intervenciu na Ukrajine a povedal, že sústredenie ruských ozbrojených síl v Sýrii pod vlajkou boja proti terorizmu povedie len k podobnému zasahovaniu do vnútorných záležitostí Sýrie, ako tomu bolo na Ukrajine.

„Už dva dni tu z ruskej strany počúvame zmierlivé vyhlásenia volajúce najmä po vytvorení protiteroristickej koalície,“ povedal v utorok na 70. zasadaní Valného zhromaždenia OSN ukrajinský prezident. „Dobrý príbeh, ale ťažko uveriteľný! Ako môžete vyzývať na vytvorenie protiteroristickej koalície, keď na svojom vlastnom prahu terorizmus podporujete?“ opýtal sa Porošenko a obvinil Rusko, že zasahovaním do vnútorných záležitostí susedných štátov vytvorilo na svojich hraniciach zónu nestability.

„Avšak Kremeľ ide ďalej. Dnes už ruskí ‚zelení mužíci‘ chodia po sýrskej zemi. Čo alebo kto bude nasledovať?“ položil si rečnícku otázku Porošenko a vyhlásil, že Moskva používa na východe Ukrajiny „mobilné krematóriá“, pomocou ktorých chce „zahladiť stopy po zločinoch spáchaných na ukrajinskej pôde“.

Rusko pripravilo o strechu 1,5 milióna Ukrajincov

Porošenko okrem iného odsúdil aj kroky Ruska v Bezpečnostnej rade OSN vrátane jeho vetovania rezolúcie odsudzujúcej anexiu Krymu, pričom poznamenal, že Rusko zneužíva právo veta a narába s ním ako s „povolením zabíjať“.

Podľa ukrajinského prezidenta Rusko v ukrajinskom Donbase predvádza „bezohľadný vojenský hazard“ v podobe „invázie“, ktorá si doposiaľ vyžiadala životy 8000 Ukrajincov vrátane 6000 civilistov a o strechu nad hlavou pripravila 1,5 milióny ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko