Legia Varšava túži po koučovi Žiliny, chýbajú jej peniaze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Adrián Guľa
Tréner MŠK Žilina Adrián Guľa. Foto: SITA/Milo Fabian

VARŠAVA 29. septembra (WebNoviny.sk) – Ak by si Legia Varšava mohla dovoliť vyplatiť Adriána Guľu spod zmluvy, ktorú má do roku 2018, a zároveň doriešiť financie pre svojho terajšieho kouča Henninga Berga, tréner futbalistov MŠK Žilina by si už hľadal byt v poľskej metropole.

S takýmto tvrdením vyrukoval v rozsiahlom článku portál Sportowe Fakty. Uviedol, že kormidelník „šošonov“ je na špici zoznamu prianí pred Rusom Stanislavom Čerčesovom.

Prístup Guľu ladí s filozofiou majiteľa

„Uvažuje veľmi koncepčne a vyznáva ofenzívny štýl. V každom zápase sa súperi sťahujú a hrajú na protiútoky,“ pochválil krajana bývalý tréner slovenskej reprezentácie a v Poľsku kouč Ruchu Chorzów i Pogoňa Štetín Ján Kocián.

Autori textu Jacek Staňczyk a Marek Wawrzynowski tlmočia svoje zistenia, že Guľa „neberie zajatcov a ťažko si spomenúť na zápas pod jeho vedením, v ktorom by Žilina murovala.“ Takýto prístup údajne dokonale ladí s filozofiou majiteľa Legie Dariusza Mioduského.

„Žilina momentálne hrá nádherný futbal, kombinačný, po zemi, hráči veľa behajú, sú v nepretržitom pohybe. Mužstvo sa usiluje vyhýbať sa nakopávaným loptám. Predvádza veľmi moderný futbal podľa vzoru najlepších tímov sveta,“ vyhlásil niekdajší reprezentant SR Ľubomír Moravčík.

Bolo by ťažké získať ho

Štyridsaťročný Guľa uplatňuje rovnaké základné postupy ako počas svojho pôsobenia v AS Trenčín. „Stavia na domácich mladíkoch. Miestne kluby nemajú peňazí na rozdávanie. Nekupujú hviezdy, radšej ich produkujú a potom prípadne predávajú. Žilina vlastne po ňom siahla práve z tohto dôvodu. Chcela od neho, aby jej vyskladal tím podobným spôsobom, ako to urobil v Trenčíne. Je to skôr kouč demokrat ako despota a rád pracuje s talentami,“ upozornil Moravčík.

„Osviežuje mužstvo 17-ročnými chlapcami, ktorí sú potom ako 19-roční schopní bojovať o trofeje,“ duplikoval Kocián.

Sportowe Fakty podotkli, že medzi Legiou Varšava a MŠK Žilina síce panujú priateľské vzťahy, ale napriek tomu by prezident klubu Boguslaw Lešnodorski musel okrem Guľu presvedčiť aj vlastníka Jozefa Antošíka. „Trénerova stratégia výrazne sedí majiteľovi MŠK, takže by bolo ťažké získať ho,“ odhadol Kocian.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adrián GuľaJán KocianĽubomír Moravčík
Firmy a inštitúcie Legia VaršavaMŠK Žilina