Merkelová varovala pred zriadením bezpečných zón v Sýrii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Merkelova
Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: SITA/AP

BERLÍN 29. septembra (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok varovala, že vytvorenie „bezpečnej zóny“ pre utečencov v severnej časti Sýrie by ich mohlo vystaviť riziku zmasakrovania. Kancelárka tým príkro dištancovala svoju krajinu od návrhu Turecka, informovala agentúra Reuters.

Francúzsko v pondelok vyhlásilo, že v najbližších dňoch bude so svojimi partnermi rokovať o návrhu Ankary a členov sýrskej opozície na zriadenie „bezletovej zóny“ na severe Sýrie. Merkelová v príhovore k straníckym zákonodarcom vyjadrila znepokojenie nad pokusom realizovať tento plán.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

„Ak by sme nedokázali zaručiť bezpečnosť, situácia by mohla skončiť ešte horšie než v Srebrenici,“ uviedla Merkelová, narážajúc na masovú vraždu približne 8000 moslimských mužov a chlapcov bosnianskosrbskými silami v roku 1995. Existujú obavy, že IS by mohol túto bezpečnostnú zónu ovládnuť.

Turecko, ktoré prijalo už 1,8 milióna sýrskych utečencov, dlhodobo presadzuje zriadenie „bezletovej zóny“ v severnej Sýrii so zámerom udržať IS, ako aj kurdských militantov od svojich hraníc a pomôcť zastaviť prílev vnútorne vysídlených civilistov snažiacich sa dostať na turecké územie.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela Merkelová