Do Kundúzu mieria vládne sily, USA pomáhajú náletmi a radami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Do Kundúzu mieria vládne sily, USA pomáhajú radami i náletmi
Foto: SITA/AP

KÁBUL/WASHINGTON 30. septembra (WebNoviny.sk) – Špeciálne jednotky Spojenými štátmi vedenej vojenskej koalície v Afganistane bojovali v stredu proti vzbúrencom neďaleko mesta Kundúz na severe krajiny, ktorú tento dobyl Taliban. S odvolaním sa na hovorcu spojeneckých síl a miestneho predstaviteľa o tom informovala agentúra Reuters.

Ide o prvú správu o priamych pozemných zrážkach medzi militantmi Talibanu a zahraničnými vojakmi podporujúcimi afganské sily počas troch dní bojov o strategické mesto s 300 000 obyvateľmi. Kundúz je prvou provinčnou metropolou, ktorá padla do rúk Talibanu, odkedy v Afganistane v roku 2001 zvrhli vládu tohto islamistického hnutia.

Bojovníci Talibanu upevňujú svoje pozície

K rýchlemu opätovnému dobytiu mesta, ktoré prisľúbil prezident Ašraf Ghaní, nedošlo. Bojovníci Talibanu naopak upevňujú svoje pozície okolo Kundúzu a kladú míny na cesty, aby zabránili prísunu posíl pre vyčerpaných afganských vojakov.

Takmer 200 afganských vojakov muselo opustiť dôležitú základňu na kopci Balá Hissár, z ktorého možno sledovať hlavné cesty v okolí Kundúzu, po tom, ako im došla munícia a zásoby potravín, uviedol afganský bezpečnostný predstaviteľ.

Desiatky vojakov smerovali do úkrytu na letisku v Kundúze, kam už za uplynulé dva dni bojov ustúpili tisíce príslušníkov polície a armády. Podľa členov provinčnej rady, ktorých citovala agentúra DPA, základňu ovládli bojovníci Talibanu.

Úlohou vojakov je brániť sa

Južne od Kundúzu, v susednej provincii Baglán, odrazila skupina asi 800 afganských vojakov útok Talibanu a čakala na pyrotechnikov, aby im uvoľnili cestu na sever. Tieto posily za jeden deň postúpili len približne o kilometer, uviedol ďalší afganský zdroj. Ku Kundúzu vyslali tento týždeň nespresnený počet príslušníkov spojeneckých síl na podporu afganských jednotiek.

Hovorca koalície v stredu zdôraznil, že úlohou zahraničných vojakov nie je zapájať sa do bojov, ale majú právo brániť sa, k čomu podľa neho došlo aj v noci na stredu pri miestnom letisku, kde „narazili na povstaleckú hrozbu“. Podľa afganského bezpečnostného činiteľa približne 100 ťažko ozbrojených príslušníkov amerických špeciálnych jednotiek odrazilo útočníkov Talibanu, keď hrozilo, že preniknú na letisko.

Pozície Talibanu pri Kundúze boli terčom tiež najmenej troch amerických náletov. Hovorca afganského ministerstva zdravotníctva informoval, že pri bojoch o Kundúz zahynulo 30 ľudí a vyše 200 utrpelo zranenia. Až 90 percent z nich sú podľa neho civilisti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ašraf Ghaní