Fico pôjde na koberček, musí vysvetliť postoj k utečencom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Smer schválil druhý balíček 15 sociálnych opatrení
Predseda vlády SR Robert Fico na tlačovej besede po skončení pracovného snemu strany Smer, na ktorom schválili druhý sociálny balíček. Bratislava, 23. máj 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 1. októbra (WebNoviny.sk) – Premiér Robert Fico pôjde v pondelok na koberček do Štrasburgu. Pre svoj postoj k utečeneckej kríze. Informuje o tom portál Aktuality.sk. Podľa informácií portálu totiž od eurosocialistov dostal tri podmienky, ktoré musí splniť, ak nechce mať pozastavené členstvo Smeru v Strane európskych socialistov (PES).

Od slovenského premiéra eurosocialisti žiadajú, aby pre schválené kvóty nepodával žalobu na Európsku komisiu, verejne sa dištancoval od akýchkoľvek nenávistných prejavov voči moslimom, ale aj Rómom, a dodržiaval sociálne, demokratické hodnoty a princípy.

Premiér odmietne prvú požiadavku

Podľa informácií portálu predseda vlády pravdepodobne odmietne prvú požiadavku. Podanie avizovanej žaloby práve dnes schválila vláda. Europoslanec za stranu Smer Vladimír Maňka portálu potvrdil, že Robert Fico v pondelok do Štrasburgu pricestuje. Požiadal vraj o to sám, keď sa dozvedel, že Smeru hrozí pozastavenie členstva.

„Ale aké otázky dostane od poslancov, to netuším,“ doplnil Maňka. Europoslankyňa Monika Smolková odkázala, že nič nevie. Hovorkyňa Smeru Ľubica Končalová poskytla portálu Aktuality.sk len neurčitú odpoveď. „Strana Smer-SD komunikuje so Stranou európskych socialistov na všetkých úrovniach,“ odpísala.

Podľa hovorkyne eurosocialistov Alison Abrahams budú o postoji Smeru k migračnej kríze diskutovať členské strany PES na schôdzi predsedníctva 9. októbra. „Neviem povedať, či tam bude rozhodnutie/diskusia o členstve, ale bude sa diskutovať o postoji strany Smer k utečencom,“ odpovedala na otázky. Na tomto rokovaní podľa nej Fico nebude. Ako sa ďalej píše na portáli, podľa politológa Tomáša Koziaka je kľúčovou podmienkou zo všetkých troch prvá, kde od Fica žiadajú, aby nepodával žalobu.

Preferenciami Smeru to nijako neotrasie

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

„Ostatné sú vágne záležitosti a Smer nemá problém deklarovať, že hodnoty dodržiavajú a nenávistné prejavy nie sú,“ hovorí Koziak. Politológ je sám zvedavý, či Fico obetuje členstvo v štruktúrach európskych socialistov, aby si udržal podporu svojich voličov na Slovensku. Koziak je však presvedčený, že nech sa premiér rozhodne akokoľvek, preferenciami Smeru to nijako neotrasie.

Šéf frakcie európskych socialistov v Európskom parlamente Gianni Pittella pred týždňom vyzval predsedu Strany európskych socialistov (PES) Sergeja Staniševa, aby Smeru nechal pozastaviť členstvo. Eurosocialistom prekáža postoj Roberta Fica k utečeneckej kríze. Niekdajší šéf frakcie Rakúšan Hannes Swoboda ho označil za neprijateľný a v priamom rozpore so sociálnou demokraciou ako takou. Kameňom úrazu pritom podľa jeho slov nie sú len kvóty.

„Nejde len o odmietanie prijatia utečencov, ale aj formulácie, ktoré zvolil. Jeho slová na adresu moslimov sú pre nás neakceptovateľné. Takúto pozíciu nemožno v sociálnej demokracii trpieť,“ vysvetľuje Swoboda.

Robert Fico sa bráni, že množstvo výrokov, ktoré predseda frakcie S&D Gianni Pitella uvádza ako dôvod pre svoj návrh, je nepravdivých a on ich nikdy nepovedal. Eurosocialisti už raz Smeru členstvo vo svojich radoch pozastavili. Počas prvej vlády Roberta Fica bolo toto rozhodnutie daňou za vládnu koalíciu so SNS Jána Slotu a ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Monika SmolkováRobert FicoVladimír Maňka
Firmy a inštitúcie Európsky parlamentSMER-SD