Rusko bombarduje Sýriu, opozícia hovorí o civilných obetiach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýria
Nálety ruského letectva zasiahli aj základňu sýrskej opozičnej armády. Foto: SITA/AP

NEW YORK 1. októbra (WebNoviny.sk) – Ruské lietadlá vo štvrtok podnikli nálety v oblasti Džisr aš-Šugúr na severozápade Sýrie, ktorú ovláda aliancia povstaleckých síl vrátane islamistického extrémistického Frontu an-Nusra. Informovala o tom v Libanone sídliaca prosýrska televízia al-Majádín. Rusi útočia v Sýrii už druhý deň.

Ich lietadlá podnikli najmenej 30 náletov, pri ktorých sa zameriavali na (povstaleckú) Dobyvateľskú armádu, uviedla televízia v krátkych správach. Vzdušným úderom boli vo štvrtok vystavené aj ďalšie oblasti v provincii Idlib vrátane horského masívu Džabal al-Záwija, ako aj južnejšie položená provincia Hamá. Nálety v tejto oblasti potvrdil aj proopozičný spravodajský kanál Orient News.

Rusko tvrdí, že útočí na islamistov

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok potvrdilo, že v Sýrii podniklo ďalšiu sériu náletov, pričom ruské lietadlá sa dôsledne vyhýbali obývaným oblastiam. Ministerstvo spresnilo, že lietadlá typu Suchoj-24M a Suchoj-25 počas štyroch náletov v Sýrii v noci na štvrtok zničili „štáb teroristov a sklad munície v oblasti mesta Idlib“. Zlikvidované bolo aj trojúrovňové opevnené veliteľské stanovište neďaleko mesta Hamá.

Terčom útoku bola aj muničná továreň severne od mesta Homs, v ktorej sa vyrábali výbušniny a prestavovali sa autá na ich neskoršie použitie pri samovražedných atentátoch. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov zdôraznil, že terčom útokov neboli objekty občianskej vybavenosti a „už vôbec nie budovy, v ktorých by sa mohli nachádzať civilisti“.

Generál Konašenkov uviedol, že za posledných 24 hodín ruské lietadlá zasiahli spolu 12 cieľov Islamského štátu (IS). Spresnil, že na operáciách proti cieľom IS v Sýrii sa zúčastňuje celkovo viac ako 50 ruských bojových lietadiel a vrtuľníkov. Hovorca dodal, že túto letku sa podarilo vytvoriť v takom krátkom čase aj vďaka tomu, že zásoby materiálu a munície sa už nachádzali na základni v sýrskom Tartúse. „Bolo treba už len redislokovať lietadlá a časť zariadení,“ povedal.

Ministerstvo spresnilo, že Rusko presunulo do Sýrie skupinu námornej pechoty, ktorej úlohou je chrániť leteckú základňu v Lázikíji, kde sú dislokované lietadlá a vrtuľníky nasadzované pri náletoch na území tejto blízkovýchodnej krajiny.

Útoky koordinujú so sýrskymi silami

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok vyhlásil, že ruské lietadlá sa počas náletov v Sýrii zameriavajú na dobre známe teroristické organizácie, pričom svoje ciele určujú v koordinácii so sýrskymi ozbrojenými silami.

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera nekomentoval aktivity Ruska v Sýrii, ale zdôraznil, že OSN dala súhlas len na operáciu proti teroristickým organizáciám pôsobiacim na území krajiny, „proti Islamskému štátu, al-Káide a Frontu an-Nusra“. Reagoval tým na tvrdenia USA i sýrskej opozície, že ruské lietadlá v stredu bombardovali oblasti, v ktorých IS ani nepôsobí.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) v Londýne informovalo, že nálety na provinciu Hamá v strednej časti Sýrie zasiahli aj pozície povstaleckej skupiny Tadžammul Izza podporovanej Spojenými štátmi – údajne ich Ústrednou spravodajskou službou. Útoku boli vystavené aj pri prvých náletoch v stredu.

Do Sýrie prišli aj iránski vojaci

Stovky iránskych vojakov prišli v uplynulých desiatich dňoch do Sýrie, kde sa čoskoro pripoja k vládnym silám a ich libanonskému spojencovi, hnutiu Hizballáh, s ktorými spoločne podniknú rozsiahlu pozemnú ofenzívu podporovanú ruskými leteckými útokmi. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, citujúc libanonské zdroje.

„(Ruské) nálety budú v blízkej budúcnosti sprevádzané pozemnými útokmi sýrskej armády a jej spojencov. Je možné, že nastávajúce pozemné operácie budú prebiehať v provinciách Idlib a Hamá,“ tvrdia libanonské zdroje. Operácia si kladie za cieľ znova dobyť územia, o ktoré prišla vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada v prospech povstaleckých síl.

Vývoj situácie podľa Reuters poukazuje na vznikajúcu vojenskú alianciu medzi Ruskom a ostatnými Asadovými spojencami – Iránom a Hizballáhom, ktorá sa bude usilovať o opätovné získanie územia na severozápade krajiny. Prívrženci hnutia Hizballáh, ktoré je podporované Teheránom, bojujú po boku sýrskej armády už od samého začiatku konfliktu.

Ruské vojenské letectvo podniklo v stredu prvé nálety v Sýrii, berúc si za cieľ územia neďaleko miest Homs a Hamá na západe štátu. Asadove jednotky v tejto oblasti bojujú proti množstvu vzbúreneckých skupín, ako je Front an-Nusra či vplyvný Ahrár aš-Šám, hoci nie proti takzvanému Islamskému štátu (IS), ktorý má základne väčšinou na severe a východe Sýrie.

Nálety sprevádza kritika

Hlboké znepokojenie v súvislosti s ruskými operáciami v Sýrii vyjadrila aj Saudská Arábia, ktorá poukázala na to, že v oblastiach Homs a Hamá, ktoré boli terčom útoku, sa sily IS ani nenachádzajú. „Tieto útoky viedli k početným obetiam nevinných. Žiadame ich okamžité zastavenie a neopakovanie.“

Český premiér Bohuslav Sobotka vo štvrtok skoro ráno po nočnom zasadnutí kabinetu označil ruské nálety v Sýrii za nie príliš koordinované, informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz. „Nie je zrejmé, na koho Rusi útočia,“ uviedol Sobotka a dodal, že to pôsobí tak, že Rusko svoje akcie nekoordinuje s USA, Francúzskom či Britániou. Sobotka vyslovil predpoklad, že český kabinet dostane od spravodajských služieb informácie, akým smerom sú vojenské akcie Ruska v Sýrii zamerané. „Na základe toho bude vláda v nasledujúcich týždňoch postupovať,“ vysvetlil premiér.

Kritiku za formálne neskoordinovanie náletov, ako aj v súvislosti s tým, že sa nepreukázalo, že by medzi cieľmi vzdušných úderov boli aj pozície IS, adresovali Rusku aj Spojené štáty. Ako uviedol námestník amerického ministra obrany Robert Work, „sme znepokojení tým, čo sa dnes (v stredu) ráno stalo.(…) Nepovažujem to za neúspech. Som presvedčený, že práve teraz pred rozhovormi medzi našimi armádami ide len o agresívny krok Ruska.“

Zasiahli povstalcov podporovaných USA

Pri náletoch ruských vzdušných síl v Sýrii bol zasiahnutý tábor vzbúrencov, ktorí absolvovali vojenský výcvik organizovaný americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA) v Katare a Saudskej Arábii. Veliteľ povstaleckej skupiny Livá Sukur al-Džabal, bojujúcej proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pre agentúru Reuters uviedol, že tábor v provincii Idlib zasiahlo pri dvoch samostatných náletoch približne 20 riadených striel vypálených z ruských bojových lietadiel.

Správy o tom, že útoky ruských vzdušných síl boli vedené proti vzbúrencom podporovaným Spojenými štátmi, potvrdil aj americký senátor John McCain. „Môžem vám bezvýhradne potvrdiť, že to boli útoky proti odvedencom Slobodnej sýrskej armády (FSA), ktorých vyzbrojila a vycvičila CIA, pretože s tými ľuďmi máme nadviazané spojenie,“ povedal v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN McCain, ktorý predsedá senátnemu výboru pre ozbrojené sily.

Nálety údajne usmrtili civilistov vrátane detí

Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl vo štvrtok uviedla, že stredajšie nálety ruských vojenských síl usmrtili severne od mesta Homs 36 civilistov vrátane piatich detí a jedného príslušníka civilnej obrany známej pod názvom Biele helmy. Informovala o tom agentúra AP.

Vodca tejto západom podporovanej sýrskej opozície Chálid Chodža počas tlačovej konferencie na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že nálety ruského letectva zasiahli aj základňu sýrskej opozičnej armády, v dôsledku čoho však neprišlo k nijakému úmrtiu. Chodža tiež uviedol, že v štyroch oblastiach, ktoré ruské letectvo zasiahlo, pritom jednotky Islamského štátu (IS) vôbec nepôsobia. „Ruské tvrdenia, že sú tam, aby bojovali proti IS sú nepodložené. Dnes sa to potvrdilo,“ dodal Chodža ešte v stredu.

Rusko poprelo tvrdenia, že by náletmi v Sýrii usmrtilo akýchkoľvek civilistov a označilo ich za súčasť „informačnej vojny“. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová pritom uviedla, že informácie o obetiach na strane civilistov sa na verejnosť dostali „vlastne ešte skôr než sa samotné nálety začali“. Dodala, že správanie Ruska je „úplne legitímne“ a v súlade s medzinárodným právom. „Úprimne nerozumiem aký je rozdiel medzi bombardovaním zo strany Francúzska a tým ruským. Jediným rozdielom je to, že my konáme v súlade so žiadosťou z Damasku,“ vyhlásila Zacharovová.

Putin správy o tom, že si útoky ruských vzdušných síl v Sýrii vyžiadali aj obete z radov civilistov, vo štvrtok poprel. Na stretnutí s ľudskoprávnymi aktivistami v Kremli označil Putin takéto správy za „informačné útoky“ a trval na tom, že správy o smrti civilistov sa objavili ešte predtým, ako ruské lietadlá vôbec vzlietli zo svojich základní v Sýrii. Podľa agentúry Reuters Putin tiež povedal, že Rusko v Sýrii koná v koordinácii s americkou spravodajskou službou a Pentagónom.

Rusi útočia výlučne na Islamský štát

Analýza dát, ktorú vykonalo Rusko po náletoch svojich vzdušných síl v Sýrii, ukázala, že ruské lietadlá zasahujú výlučne ciele extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruských vzdušných síl.

Verziu Moskvy spochybňujú americkí predstavitelia a politici ako aj sýrski vzbúrenci, ktorí tvrdia, že ruské lietadlá zasiahli oblasti z väčšej časti ovládané alianciou vzbúreneckých skupín, ktorú na rozdiel od Islamského štátu podporujú spojenci USA, vrátane arabských štátov a Turecka.

V súvislosti s Američanmi vedenou koalíciou bojujúcou proti IS v Iraku a Sýrii dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že v jej súčasnej podobe sa Rusko neplánuje stať jej členom.

Rusko zváži prípadnú žiadosť irackej vlády o letecké útoky proti IS v Iraku

Rusko zváži akúkoľvek žiadosť irackej vlády o vykonanie leteckých útokov proti cieľom teroristickej organizácie Islamský štát v Iraku. Takúto žiadosť však zatiaľ ruská strana nedostala, napísala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí.

Ruský rezort diplomacie podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že posúdi „politickú a vojenskú“ logiku takéhoto kroku, ak oň iracká strana požiada.

Iracký premiér Hajdar Abádí dnes v rozhovore pre spravodajskú televíziu France 24 povedal, že by útoky ruských vzdušných síl proti Islamskému štátu v Iraku privítal a že spravodajské informácie o tejto militantnej skupine dostáva zo Sýrie a z Ruska.

Na otázku, či už o možnosti leteckých útokov v Iraku rokoval s Ruskom, Abádí odpovedal: „Ešte nie. Je to jedna z možností. Ak takú ponuku dostaneme, zvážime ju, a ja by som ju privítal.“ Iracký premiér tiež uviedol, že zo Sýrie, ako aj z Ruska dostáva o Islamskom štáte „obrovské množstvo informácií“.

Ruské nálety, ktorých cieľom je podpora armády prezidenta Asada, sú doteraz najvýraznejšou eskaláciou konfliktu v Sýrii.

Tamojšia občianska vojna si vyžiadala viac ako 250 000 obetí, vyhnala z domovov polovicu sýrskeho obyvateľstva a vyvolala najväčšiu utečeneckú krízu od konca druhej svetovej vojny.

Ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc v boji s terorizmom požiadal samotný sýrsky prezident Bašár Asad. Horná komora ruského parlamentu – Rada federácie – následne túto stredu odobrila Putinovu žiadosť o poskytnutie súhlasu na nasadenie ruských jednotiek v Sýrii. Provincia Idlib má pre sily verné prezidentovi Bašárovi Asadovi tiež veľký význam vzhľadom na blízkosť jeho tradičnej bašty – provincie Lázikíja na pobreží Stredozemného mora.

Dobyvateľská armáda, ktorú podporujú Turecko, Saudská Arábia a Katar, spolu s ďalšími povstaleckými zoskupeniami dobyla rozsiahle územia na serozápade Sýrie v máji. Pod jej kontrolou sa tak ocitli mestá Idlib a Džisr aš-Šugúr, odkiaľ vytlačili vládne vojská. Touto operáciou sa povstalci výrazne priblížili k pobrežným oblastiam.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bašár AsadBohuslav SobotkaDmitrij PeskovHajdar AbádíJohn McCain
Firmy a inštitúcie Islamský štát