Rozdeľme migrantov po celom svete, navrhol Orbán v OSN

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viktor Orbán
Foto: SITA/AP

NEW YORK 1. októbra (WebNoviny.sk) – To, čomu dnes Európa čelí, „nie je utečenecká kríza“, ale „masové migračné hnutie pozostávajúce z ekonomických migrantov, utečencov, uchádzačov o azyl a takisto zahraničných bojovníkov“, vyhlásil v stredu maďarský premiér Viktor Orbán v New Yorku na summite OSN o utečeneckej kríze v Európe.

Orbán dodal, že je to „nekontrolovaný a neusmerňovaný proces“. Informovala o tom vo štvrtok webová stránka maďarského dvojtýždenníka Budapest Business Journal, vychádzajúceho v angličtine. Premiér Orbán vyslovil obvinenie, že neexistuje konsenzus o „podstate“ tejto utečeneckej krízy, a práve to „nám bráni nájsť správne odpovede“.

Európe hrozí podľa Orbána destabilizácia

Orbán zdôraznil, že „zdroj prísunu ľudí je neobmedzený“ a Európa bude „destabilizovaná“, ak sa „súčasné trendy“ nezmenia. Orbán na základe týchto svojich argumentov vyzval na vytvorenie celosvetového systému kvót a požiadal generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby „inicioval rokovania o prerozdelení tejto záťaže na celosvetovej úrovni“.

Premiér vyhlásil, že „máme úprimný súcit“ s týmito ľuďmi, ktorí sa rozhodli odísť zo svojej domoviny. Dodal, že sú obeťami „zlého spravovania svojej krajiny… chybných medzinárodných politických rozhodnutí… a chybnej politiky nás v Európe, ktorá vyvoláva očakávania, ktoré nie je možné splniť“.

Utečencov chce vracať späť

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Predseda maďarskej vlády zdôraznil, že „je našou morálnou povinnosťou vrátiť tých ľudí naspäť do ich domovov a do ich krajiny. Naším cieľom nemôže byť poskytnutie nového európskeho života týmto ľuďom. Musíme im pomôcť získať späť ich život v ich domove. Ak to chceme dosiahnuť, musíme nastoliť mier a vypracovať plán ekonomického rozvoja v ich domovských krajinách“.

Orbán v prejave povedal, že prichádza z „kresťanskej krajiny“ a „kresťanské zmýšľanie netoleruje“ protimoslimskú politiku. Uviedol, že „moslimská viera, ktorú si ctíme a rešpektujeme, nie je zodpovedná za hlavné príčiny tohto masového migračného pohybu“. Maďarský premiér preto vyzval „všetkých, aby sa zapojili do nášho úsilia, ktorého cieľom je zabrániť šíreniu protimoslimských nálad“, informovala webová stránka dvojtýždenníka Budapest Business Journal.

Maďarská vláda podporuje stanovisko SR k utečeneckým kvótam

Maďarská vláda podporuje úsilie Slovenska zamerané proti kvótam pre prerozdeľovanie utečencov v rámci Európskej únie. Odznelo to vo štvrtok na tlačovej konferencii ministra zodpovedného za riadenie úradu vlády Jánosa Lázára v Budapešti, informovala tlačová agentúra MTI.

Krajiny Vyšehradskej štvorky vrátane Slovenska môžu vstúpiť do spolupráce pri ochrane štátnych hraníc, uviedol minister. Podľa jeho slov už prebieha príprava spolupráce na úrovni poriadkovej ochrany hraníc, Viktor Orbán v tejto súvislosti v nasledujúcich dňoch podnikne diplomatické kroky.

Lázár označil vzájomnú solidaritu krajín V4 v migračnej problematike za záležitosť mimoriadneho významu.

Minister vyjadril znepokojenie v súvislosti s podpaľačstvom a bitkami v nemeckých táboroch. Poznamenal, že vytvorenie koridou z Rakúska do Nemecka by bolo takisto podnetom pre ďalších migrantov ako skoršie nemecké vyhlásenia na adresu utečencov zo Sýrie.

Na margo plotu na maďarsko-chorvátskej štátnej hranici János Lázár vyhlásil, že je hotový na úseku 78, respektíve 38 km a pripomenul, že vláda je ho nútená a pripravená dokončiť, pretože organizátori ilegálnej migrácie chápu iba takéto opatrenia. Ak Záhreb nevie alebo nechce plniť záväzky v oblasti registrácie migrantov, vyvoláva to vážne pochybnosti v súvislosti s členstvom krajiny v EÚ, respektíve budúcim členstvom v schengenskom priestore.

Minister vyjadril znepokojenie v súvislosti s podpaľačstvom a bitkami v nemeckých táboroch. Poznamenal, že vytvorenie koridou z Rakúska do Nemecka by bolo takisto podnetom pre ďalších migrantov ako skoršie nemecké vyhlásenia na adresu utečencov zo Sýrie.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe János LazarViktor Orbán