Počet podnikateľov klesol, stúpol počet firiem

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Podnikateľ, hnev, telefon
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 3. októbra (WebNoviny.sk) – Počet právnych subjektov evidovaných v registri organizácií bol ku koncu druhého štvrťroka 758,1 tisíca. Podiel fyzických osôb (podnikateľov) na celkovom počte dosiahol 57,7 percenta a podiel právnických osôb (podnikov) je 33,3 percenta. Informoval o tom hovorca Štatistického úradu SR (ŠÚ) Marián Jánošík.

Stúpol počet podnikov

Počet podnikateľov v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka klesol o 5,9 tisíca a počet podnikov stúpol o 6 tisíc. Ako ďalej informoval ŠÚ, údaje sa týkajú tých právnych subjektov evidovaných v registri organizácií, ktoré mali v danom období oprávnenie na podnikanie alebo vykonávanie podnikateľskej činnosti v súlade so súčasnou legislatívou.

Podľa informácií hovorcu ŠÚ, počet novovzniknutých právnych subjektov za druhý štvrťrok tohto roka bol 5,7 tisíca Vývoj počtu novovzniknutých právnych subjektov oproti rovnakému obdobiu za predchádzajúci rok zaznamenal pokles. Medzi novovzniknutými právnymi subjektmi dominovali podnikatelia s podielom 77,2 percenta, pričom podniky tvorili podiel 12,6 percenta.

Najviac podnikateľov vzniklo v stavebníctve

Najviac právnych subjektov vzniklo v segmente stavebníctva s podielom 19,9 percenta. Najviac podnikov vzniklo v sekcii odborných, vedeckých a technických činností, 19,7 percenta. Podnikateľov vzniklo najviac v sekcii stavebníctva, konkrétne 24 percent.

V celkovom počte 3 tisíc zaniknutých podnikov dominovali podnikatelia s podielom 72,4 percenta, podniky tvorili podiel 26,2 percenta. Ako podotkol hovorca ŠÚ, vývoj počtu zaniknutých podnikov oproti rovnakému obdobiu v roku 2014 zaznamenal pokles.

Najviac právnych subjektov zaniklo v sekcii veľkoobchod a maloobchod; oprava motorových vozidiel a motocyklov s podielom 21 percent. V rovnakej sekcii zaniklo aj najviac podnikov, s podielom 34,1 percenta. Podiel 21,4 percenta zaniknutých podnikateľov registrovalo stavebníctvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia