Pápež menoval slovenského kňaza za svojho ceremoniára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápež František pokračuje v návšteve Kuby, presúva sa na východ
František, prvý latinskoamerický pápež v histórii, je treťou hlavou rímskokatolíckej cirkvi, ktorá pricestovala na Kubu. Stane sa vôbec prvým pápežom absolvujúcim návštevu metropoly rovnomennej provincie Holguín, kde vyrastala dvojica bratov a prezidentov, Raúl a Fidel Castrovci. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. októbra (WebNoviny.sk) – Svätý Otec František v piatok vymenoval za pápežského ceremoniára kňaza Banskobystrickej diecézy Jána Dubinu.

Úlohou pápežských ceremoniárov je asistovať Svätému Otcovi počas posvätných slávení a tiež aj kardinálom pri významných príležitostiach. Každému kardinálovi po ustanovení v konzistóriu je pridelený jeden ceremoniár, ktorý mu asistuje počas slávení v meste Rím.

Pápežskí ceremoniári majú tiež za úlohu, pod vedením maestra pápežských liturgických slávení, pripravovať a viesť v Ríme všetky slávenia, ktoré sa konajú v mene pápeža. Počas Sede vacante pápežskí ceremoniári asistujú na generálnych kongregáciách kardinálov a vstupujú do konkláve, aby plnili im zverené úlohy.

Ján Dubina pochádza z obce Pažiť pri Partizánskom. Po teologických štúdiách v Kňazskom seminári v Badíne bol 19. júna 2004 vysvätený za kňaza pre Banskobystrickú diecézu. Po vysviacke pôsobil ako kaplán vo farnosti Banská Bystrica – mesto. Vtedajší banskobystrický biskup ho poslal na štúdiá liturgie do Ríma, kde v roku 2012 získal doktorát z posvätnej liturgie na Pápežskom ateneu sv. Anzelma. Od júla 2011 pracuje v Úrade liturgických slávení Najvyššieho veľkňaza vo Vatikáne.

Agentúru SITA informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať