Lajčák smeruje na kandidátku Smeru, má byť aj tvárou kampane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico, Miroslav Lajčák
Predseda vlády Robert Fico minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: archívne, SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 3. októbra (WebNoviny.sk) – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák smeruje na kandidačnú listinu Smeru-SD do budúcoročných parlamentných volieb. Obsadiť má jedno z popredných miest. Agentúre SITA to potvrdili viaceré zdroje z prostredia Smeru-SD.

Smer už kariérneho diplomata do volieb nasadil

Lajčák je diplomat, doteraz nie je členom strany. Má sa stať aj jednou z tvárí predvolebnej kampane. Jeho úlohou bude osloviť najmä bratislavského a mestského voliča.

Smer-SD už kariérneho diplomata do volieb nasadil. V ostatných eurovoľbách bol lídrom kandidátky Smeru-SD Maroš Šefčovič. Po voľbách sa však mandátu europoslanca vzdal a stal sa komisárom Európskej komisie za Slovenskú republiku.

Podľa analytika Jána Baránka sa voči kandidatúre Lajčáka nedá namietať. „Určite je kandidát, ktorý zaujme mestského voliča, ktorý sa zaujíma o zahraničnú politiku a nielen o existenčné problémy,“ povedal.

Baránek však zároveň upozornil, že mestský volič však nie je volič Smeru-SD, nedá sa preto rátať so širokým záberom. „Bratislavský a košický volič je voličom pravice, preto Lajčák tu bude mať zúžené pole pôsobnosti,“ konštatoval Baránek.

Na kandidátku sa zrejme nedostane ani Tomanová

Viacerí súčasní poslanci NR SR sa naopak na kandidačnú listinu strany nedostanú. Skončiť má napríklad predseda parlamentného výboru pre školstvo Mojmír Mamojka.

„Ja som o tom hovoril z mojej iniciatívy s premiérom Robertom Ficom už pred tromi mesiacmi, pretože o tom treba hovoriť zavčasu. Som vďačný, že som mohol byť v parlamente desať rokov ako predseda ústavnoprávneho výboru a výboru pre vzdelávanie,“ povedal Mamojka dnes pre agentúru SITA s tým, že umenie odísť je veľké umenie, s ktorým však nikdy nemal problém. „Treba dať priestor v strane mladším ľuďom, ktorí môžu pritiahnuť mladších voličov,“ povedal.

Podľa informácií agentúry SITA by sa na kandidátke nemala ocitnúť ani exministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová. Rovnako ani poslanec Ivan Varga.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Maroš ŠefčovičMiroslav LajčákMojmír MamojkaViera Tomanová
Firmy a inštitúcie SMER-SD