Zelenú zónu v Bagdade otvorili pre verejnosť po 12 rokoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zelená zóna v Bagdade
Zelená zóna sa opakovane stávala terčom raketových, mínometných či bombových útokov. Foto: SITA/AP

BAGDAD 4. októbra (WebNoviny.sk) – Prísne stráženú Zelenú zónu v centre irackej metropoly Bagdad sprístupnili pre verejnosť prvýkrát po 12 rokoch. Oznámil to v nedeľu iracký premiér Hajdar Abádí, ktorého citovala agentúra AP. V oblasti, oficiálne známej pod názvom Medzinárodná zóna Bagdadu, sídlia viaceré iracké vládne inštitúcie či veľvyslanectvá západných štátov.

Od spojeneckej invázie z roku 2003 sa Zelená zóna stala najviac stráženou časťou irackej metropoly, obkolesenou vysokými betónovými múrmi a ostnatým drôtom. Napriek tomu sa opakovane stávala terčom raketových, mínometných či bombových útokov. Podľa premiéra Abádího budú mať odteraz do zóny prístup všetci občania Iraku. Predseda vlády ako prvý aj osobne otestoval, ako zjednodušený prístupový režim funguje.

Agentúra AP v tejto súvislosti priniesla vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa bezpečnosti pôsobiaceho v Zelenej zóne, podľa ktorého väčšina doterajších reštrikcií zostane v platnosti aj naďalej. Prísne bezpečnostné opatrenia budú podľa citovaného zdroja stále uplatňované hlavne na uliciach vedúcich k sídlam kľúčových štátnych inštitúcií alebo zahraničných ambasád vrátane veľvyslanectva USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hajdar Abádí