Islamský štát zničil víťazný oblúk v Palmýre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Palmýra
Extrémisti z Islamského štátu už v Palmýre vyhodili do vzduchu dva starobylé chrámy i ďalšie historické budovy zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Foto: SITA/AP

DAMASK 5. októbra (WebNoviny.sk) – Militanti Islamského štátu (IS) zničili ďalšiu významnú pamiatku v starovekom meste Palmýra v Sýrii – víťazný oblúk postavený medzi rokmi 193 a 211, informovali miestne úrady.

Extrémisti z IS už v Palmýre, ktorú ovládli v máji, vyhodili v uplynulých mesiacoch do vzduchu dva starobylé chrámy i ďalšie historické budovy zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO s odôvodnením, že ide o modlárske objekty.

Šéf štátneho úradu na ochranu historických pamiatok v Sýrii Maamún Abdulkarím pre agentúru Reuters uviedol, že zdroje v Palmýre najnovší čin militantov potvrdili. „Je to, akoby toto mesto postihla kliatba. Očakávam len správy, ktoré nás budú šokovať. Ak mesto ostane v ich rukách, je odsúdené,“ vyhlásil Abdulkarím. „Je to teraz svojvoľné ničenie… ich činy pomsty už nie sú poháňané ideologicky, pretože vyhadzujú do vzduchu budovy, ktoré nemajú náboženský význam,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát