Ministerstvo financií predstavilo aktualizovaný rozpočet

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, korupcia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. októbra (WebNoviny.sk) – Návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky naberá reálnejšie kontúry. Ministerstvo financií totiž predložilo aktualizovanú verziu rozpočtu na pondelňajšie rokovanie tripartity.

Návrh, ktorý má podľa rozpočtových pravidiel odoslať vláda schválený do parlamentu najneskôr do 15. októbra, naďalej počíta pre budúci rok so znížením schodku verejných financií na 1,93 percenta hrubého domáceho produktu. Následne by mal deficit klesnúť na 0,42 percenta výkonu ekonomiky v roku 2017 a v roku 2018 by sme sa mali podľa aktuálneho návrhu rezortu financií dočkať vyrovnaného hospodárenia.

„Návrh rozpočtu verejnej správy kontinuálne vychádza z predošlého návrhu rozpočtu verejnej správy a je aktualizovaný o septembrovú prognózu makroekonomického vývoja a prognózu daňových a odvodových príjmov,“ konštatuje rezort financií. V celom rozpočtovanom období by pritom mali celkovej bilancii verejnej správy pomáhať prebytky ostatných subjektov verejnej správy, ako sú okrem samospráv aj Envifonmentálny fond, Národný jadrový fond, Štátny fond rozvoja bývania či Národná diaľničná spoločnosť. Od roku 2017 rezort financií počíta aj s prebytkovým hospodárením Sociálnej poisťovne.

Deficit štátneho rozpočtu by mal dosiahnuť takmer tri miliardy

Ambicióznejšie ciele na ďalšie roky majú priniesť aj ďalšie skresávanie dlhu verejnej správy. Ten by mal v tomto roku dosiahnuť 52,8 percenta hrubého domáceho produktu a podľa očakávaní rezortu financií by mal postupne klesať na 52,1 percenta výkonu ekonomiky v roku 2016, cez 51,3 percenta hrubého domáceho produktu v roku 2017 až po 48,9 percenta v roku 2018. „Od roku 2017 sa pri pokračujúcej konsolidácii predpokladá primárny prebytok, ktorý spolu s ekonomickým rastom prispeje k výraznejšiemu poklesu dlhu,“ píše sa v návrhu.

Samotný návrh hotovostného štátneho rozpočtu predpokladá v budúcom roku celkové príjmy štátnej správy na úrovni 14,027 miliardy eur, kým celkové výdavky sa rozpočtujú na úrovni 15,997 miliardy eur. Hotovostný schodok štátneho rozpočtu na budúci rok sa tak navrhuje na úrovni 1,97 miliardy eur. Pre porovnanie, štátny rozpočet na rok 2015 počíta s celkovými príjmami na úrovni 14,495 miliardy eur, výdavkami v objeme 17,479 miliardy eur. Deficit štátneho rozpočtu by tak mal v tomto roku dosiahnuť 2,984 miliardy eur.

Odborárom sa nepozdáva rozpočet

Návrh rozpočtu na budúci rok pritom naďalej počíta s podporu hypoték pre mladých a predpokladá rast tarifných platov v štátnej správe o štyri percentá. Dohodu na zvýšení miezd víta aj Konfederácia odborových zväzov vo svojom stanovisku v rámci tripartity.

Odborárom sa však zas tak veľmi nepozdáva rozpočet na prorastovo orientované odvetvia, ktoré by mali podľa nich dostať viac. „Navrhované finančné prostriedky napríklad do cestnej infraštruktúry, oblasti civilného letectva, či na podporu rozvoja bývania nezodpovedajú stanoveným úlohám,“ konštatuje KOZ vo svojom stanovisku k rozpočtu.

K návrhu sa vyjadrili aj predstavitelia miest a obcí, ktorý ho bez pripomienok odporúčajú na ďalšie legislatívne konanie. Združenie miest a obcí totiž tvrdí, že oproti predchádzajúcim rokom sa v rozpočte znižuje miera rizík v hospodárení samospráv. Pozitívom je podľa združenia najmä zvýšenie vlastných príjmov z výnosu z dane z príjmov fyzických osôb, ktorý bude po novom v plnej miere príjmom samospráv.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať