Musíme zaťať zuby a získať dôveryhodnosť, vyhlásil Tsipras

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

ATÉNY 5. októbra (WebNoviny.sk) – O rýchlej realizácii reforiem prisľúbených veriteľom Grécka ubezpečil v pondelok v Aténach v programovom vyhlásení tamojšej novej vlády premiér Alexis Tsipras. To je, ako formuloval, jediná cesta ako dostať krajinu Helénov z krízy. Cesta to však nebude ľahká.

„Musíme zatnúť zuby“ zdôraznil predseda gréckej vlády a dodal, že krajina musí získať späť vierohodnosť.

Tsiprasovým cieľom je podľa vlastných slov po splnení podmienok veriteľov rokovať o reštrukturalizácii dlhov a primäť grécke banky k rekapitalizácii a investíciám v krajine, informovala tlačová agentúra DPA.

Vystúpenie staronového premiéra mohli Gréci sledovať v priamom prenose na televíznych obrazovkách. Z Tsiprasových úst si vypočuli, že premiér chce chrániť sociálne slabších a nájdením úsporných možností v iných sférach nahradiť niektoré z tvrdých reštriktívnych opatrení.

Premiér hovoril aj o boji proti daňovým únikom a korupcii, ako aj modernizácii štátu, či zavedení novej 23-percentnej dane z pridanej hodnoty pre všetky súkromné školské zariadenia. Tsiprasovu vládu, ktorá sa môže v 300-člennom parlamente oprieť o 155-člennú väčšinu, čaká v stredu v neskorých večerných hodinách hlasovanie o dôvere.

Nový stredoľavicový kabinet musí rýchlo pristúpiť k privatizácii štátnych podnikov a reformovať dôchodkový, ako aj daňový systém. Iba tak môže dúfať v realizáciu balíka pomoci, o ktorom veritelia EÚ rozhodli v júli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aléxis TsíprasAlexis Tsipras