Ruské bojové lietadlo opäť narušilo turecký vzdušný priestor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lietadlo
Rusko minulú stredu spustilo nálety na pozície povstalcov bojujúcich proti vláde súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého je spojencom. Ankara označila ruské letecké operácie v Sýrii za závažnú a neprijateľnú chybu. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 6. októbra (WebNoviny.sk) – Turecko v pondelok večer informovalo o ďalšom narušení svojho vzdušného priestoru ruským bojovým lietadlom. Podľa Ankary ide o druhý takýto incident za posledné tri dni. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa tureckého rezortu diplomacie.

Ruská vláda uviedla, že správy o údajnom druhom narušení vzdušného priestoru Turecka preveruje.

K prvému prípadu narušenia tureckého vzdušného priestoru došlo minulú sobotu. Moskva následne ubezpečila Ankaru, že išlo len o nedopatrenie zapríčinené zlým počasím, ktoré sa už nebude opakovať. Hneď na druhý deň však Turecko zaznamenalo ďalší takýto incident, na čo si opäť predvolalo ruského veľvyslanca. Hovorca ministerstva obrany v Moskve však vyhlásil, že Rusko s nedeľňajším narušením tureckého vzdušného priestoru nič spoločné, uviedol Reuters.

Veľvyslanci členských krajín Severoatlantickej aliancie v pondelok odsúdili Rusko za narušenie vzdušného priestoru Turecka, ktoré je súčasťou NATO. Prieniky tohto druhu sú podľa veľvyslancov extrémne nebezpečné a nezodpovedné. Podľa vyjadrenia NATO turecký vzdušný priestor v oblasti južnej provincie Hatay narušili v sobotu a v nedeľu ruské bojové lietadlá typu Su-30 a Su-24, píše agentúra AP.

Rusko minulú stredu spustilo nálety na pozície povstalcov bojujúcich proti vláde súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého je spojencom. Ankara označila ruské letecké operácie v Sýrii za závažnú a neprijateľnú chybu.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia