Podpora Smeru klesla, od minulých volieb stratil 11 percent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Smer schválil druhý balíček 15 sociálnych opatrení
Predseda vlády SR Robert Fico na tlačovej besede po skončení pracovného snemu strany Smer, na ktorom schválili druhý sociálny balíček. Bratislava, 23. máj 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 6. októbra (WebNoviny.sk) – Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali teraz, do parlamentu by sa dostalo päť politických subjektov. Najväčšej podpore voličov sa aj v októbri teší strana Smer-SD, ktorú by podľa najnovšieho prieskumu podporilo 33,4 percenta respondentov.

Vo voľbách v roku 2012 pritom získal Smer podporu 44,41 percenta voličov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky formou online, ktorý robila Agentúra Phoenix Research online od 27. septembra do 4. októbra. Výberovú vzorku tvorilo 1005 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania a národnosti.

Most-Híd a SNS sa delia o piatu priečku

Októbrový prieskum verejnej mienky potvrdzuje, že druhú najsilnejšiu pozíciu má strana #Sieť, ktorú by volilo 12,4 percenta opýtaných.

Tretiu priečku obsadilo KDH s preferenčným ziskom 7,6 percenta. Vo voľbách v roku 2012 získalo hnutie 8,82 percenta. O štvrtú a piatu priečku sa delia strany Most-Híd a SNS. Obe by volilo 6,9 percenta respondentov. Strana Most-Híd pritom vo voľbách v roku 2012 získala 6,89 percenta hlasov a SNS mala 4,56 percenta a do NR SR sa vtedy nedostala.

Hlas by odovzdala vyše polovica oprávnených voličov

Nedávno vzniknuté koaličné zoskupenie OĽaNO a NOVA by získalo 6,1 percenta hlasov, čo v prípade koalície na vstup do parlamentu nestačí. Koalícia dvoch strán totiž musí prekročiť hranicu sedem percent voličských hlasov. V porovnaní so septembrovým meraním zaznamenala koalícia 1,8-percentný pokles. Tesne pred bránami parlamentu by sa v októbri ocitla aj strana SMK, ktorá by získala 4,3 percenta voličských sympatií.

Nasleduje SaS so ziskom 3,9 percenta, pričom vo voľbách v roku 2012 mala volebný zisk 6,09 percenta. SDKÚ-DS by získalo 1,9 percenta hlasov, Ľudová strana Naše Slovensko by získala 1,4 percenta a KSS by volilo jedno percento respondentov. Z prieskumu tiež vyplynulo, že 12,1 percenta respondentov, ktorí deklarujú svoju účasť v parlamentných voľbách, sa doteraz nerozhodlo, ktorej strane či hnutiu by dali svoj hlas.

Na parlamentných voľbách by sa v októbri zúčastnilo podľa prieskumu 56,2 percenta oprávnených voličov. Voličská účasť verejnosti v predčasných voľbách v roku 2012 bola 59,11 percenta. Svoju účasť v parlamentných voľbách zvažuje 21,7 percenta opýtaných a 22,1 percenta deklaruje, že sa na voľbách nezúčastní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať