Emisný škandál Volkswagenu sa v EÚ môže týkať miliónov áut

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volkswagen
Volkswagen doposiaľ uviedol, že v súvislosti s emisným škandálom prejde opravou celosvetovo 11 miliónov vozidiel. Foto: ilustračné, SITA/AP

FRANKFURT 6. októbra (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Volkswagen (VW) pripustila, že v rámci Európskej únie malo osem miliónov vozidiel nainštalovaný softvér, ktorý dokázal skresľovať údaje o emisiách naftových motorov pri testoch.

Vo svojom utorkovom vydaní to píše denník Handelsblatt s tým, že to vyplýva z listu, ktorý automobilka poslala členom parlamentu. List s dátumom 2. októbra doručil parlamentu bývalý hovorca nemeckej vlády a súčasný hlavný lobista spoločnosti VW Thomas Steg. V liste sa uvádza, že softvér sa môže nachádzať v motoroch s objemom 1,2 litra, 1,6 litra a 2 litre.

Autori listu sa ospravedlňujú za „nekalé praktiky niekoľkých jednotlivcov“ a sľubujú, že situáciu úplne objasnia. Hovorca spoločnosti VW v pondelok povedal, že o liste nevie, a preto ho nemôže komentovať. Spoločnosť VW doposiaľ uviedla, že v súvislosti s emisným škandálom prejde opravou celosvetovo 11 miliónov vozidiel. Tento počet zahŕňa 2,8 milióna áut v Nemecku.

Hovorkyňa českého ministerstva financií Kateřina Vaidišová pre český denník Právo uviedla, že emisný škandál môže ubrať z tvorby budúcoročného hrubého domáceho produktu (HDP) Českej republiky až 0,2 percentá. „Dopady kauzy sa v roku 2016 môžu v ‚najextrémnejšom prípade‘ prejaviť na spomalení rastu HDP v rozpätí 0,1 až 0,2 percentuálneho bodu,“ povedala hovorkyňa. Ministerstvo financií podľa skorších vyjadrení očakáva v roku 2016 posilnenie výkonu ekonomiky o 2,5 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Volkswagen