Muž, ktorý zastrelil policajta, si odsedí 24 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policajt strelba boleraz vrazda
Boleráz smúti za zavraždeným policajtom, ktorý v obci býval. Obec Boleráz, okres Trnava, 15. júna 2014. Foto: SITA/Pavol Machovič

TRNAVA 6. októbra (WebNoviny.sk) – Za vraždu policajta Petra Opalka si Milan Szalay odsedí 24 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Krajský súd v Trnave dnes potvrdil rozsudok prvostupňového súdu.

Ten Szalaya okrem dokonanej vraždy policajta v Boleráze súdil aj za pokus o vraždu Opalkovej kolegyne a za ohrozenie pod vplyvom návykovej látky. Rozsudok je po dnešnom verdikte súdu právoplatný a nie je možno sa proti nemu odvolať. Szalay prijal verdikt súdu bez viditeľných emócií, so senátom sa rozlúčil pozdravom ,,zbohom“.

V priebehu pojednávaní sa niekoľkokrát rozplakal

K tragickej udalosti došlo vlani v júni po tom, ako policajná hliadka v obci Boleráz v okrese Trnava kontrolovala vodiča auta Opel Zafira. Milanovi Szalayovi dychovou skúškou namerali 1,38 promile alkoholu. Po vzájomnej hádke Szalay policajta zastrelil dvoma ranami od chrbta. Podľa obžaloby sa pokúsil zastreliť aj jeho kolegyňu z hliadky. Okresný súd v Trnave ho odsúdil na 24 rokov väzenia, proti rozsudku sa odvolal krajský prokurátor aj obžalovaný.

Milan Szalay sa na začiatku pojednávania na Okresnom súde v Trnave priznal k usmrteniu policajta, poprel však, že by chcel počas prestrelky zastreliť aj jeho kolegyňu. Matke nebohého policajta a jeho rodine sa v súdnej sieni za svoj čin ospravedlnil. Okrem alkoholu mal v krvi aj stopy drog. V priebehu pojednávaní sa niekoľkokrát rozplakal. Prokurátor bol v záverečnej reči nekompromisný, slzy obžalovaného označil za teatrálne výstupy, ktoré podľa neho neboli účinnou ľútosťou.

Obžalovaný žiadal súd o zhovievavosť

Odmietol tiež prezentovanie obžalovaného ako empatickej osoby, pretože znalci vo svojich posudkoch zistili opak. Vraždu označil za jeden zo spoločensky najnebezpečnejších trestných činov, ktorý má nenapraviteľné následky. Z tohto dôvodu trval na treste odňatia slobody v trvaní 25 rokov v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Obžalovaný, naopak, v záverečnej reči žiadal súd o zhovievavosť s vysvetlením, že by sa chcel čo najskôr vrátiť k svojej rodine a viesť riadny život.

Zavraždený 34-ročný Peter Opalek bol policajtom Obvodného oddelenia Policajného zboru v Trstíne v okrese Trnava. V policajnom Volkswagene Golf bolo po incidente päť striel, v aute podozrivého jedenásť. Polícia pri vyšetrovaní našla na mieste 32 nábojníc a jeden náboj. Podozrivý po prestrelke z miesta činu ušiel a približne o 2:00 sa vzdal policajnej hliadke v mieste svojho trvalého bydliska v bratislavských Podunajských Biskupiciach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia