Rast svetovej ekonomiky má byť slabší, Slovensko zrýchli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Graf_peniaze_ekonomika
Foto: SITA/AP

LIMA/BRATISLAVA 6. októbra (WebNoviny.sk) – Medzinárodný menový fond (MMF) zredukoval svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky.

MMF, ktorého výročné zasadanie sa skutoční tento týždeň v Peru, prognózuje, že svetové hospodárstvo za rok 2015 vykáže rast o 3,1 percenta a v budúcom roku o 3,6 percenta.

Rast v tomto aj v budúcom roku tak podľa najnovšej predikcie fondu bude o 0,2 percentuálneho bodu slabší, ako predpovedal v júli, a o 0,4 percentuálneho bodu slabší v porovnaní s aprílovou predpoveďou.

Investície a produktivita zostali nižšie

Hospodárstvo eurozóny sa podľa MMF v tomto roku zväčší o 1,5 percenta a v budúcom o 1,6 percenta. Fond prognózuje, že americká ekonomika v tomto roku posilní o 2,6 percenta a v budúcom roku o 2,8 percenta, ale japonský hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku vzrastie iba o 0,6 percenta a v roku 2016 o 1 percenta.

Rast čínskej ekonomiky sa podľa MMF v tomto roku spomalí na úroveň 6,8 percenta a v roku 2016 krajina podľa neho dosiahne ešte slabší rast, a to 6,3 percenta.

Medzinárodný menový fond zhoršil prognózu rastu globálneho hospodárstva napriek tomu, že centrálne banky veľkých priemyselných ekonomík zredukovali úroky takmer na nulu a za sedem rokov od globálnej finančnej krízy na programy kvantitatívneho uvoľňovania vynaložili zhruba 7 bil. USD. Napriek týmto opatreniam totiž zostali investície a produktivita na nižších úrovniach, ako boli pred krízou.

Slovenská ekonomika zrýchli tempo rastu

Slovenská ekonomika podľa najnovšej prognózy Medzinárodného menového fondu (MMF) v tomto roku posilní o 3,2 percenta a v budúcom roku sa tempo rastu zrýchli na úroveň 3,6 percenta.

Fond zároveň predpokladá pokles nezamestnanosti v krajine, a to na 11,9 percenta v tomto roku z vlaňajších 13,2 percenta. V budúcom roku by slovenská nezamestnanosť mala klesnúť na 11,1 percenta. Celková hladina spotrebiteľských cien v krajine sa podľa fondu v tomto roku zníži o 0,1 percenta, ale v budúcom roku o 1,4 percenta posilní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MMF Medzinárodný menový fond