Lukašenko je podráždený, ruskú základňu v Bielorusku odmieta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexander Lukašenko
Foto: SITA/ AP

MINSK 6. októbra (WebNoviny.sk) – Bielorusko nechce mať na svojom území ruskú vojenskú leteckú základňu, povedal v utorok prezident Alexander Lukašenko.

Dodal, že nevie nič o plánoch zriadiť ruskú leteckú základňu v Bielorusku, a dodal, že jeho krajina ju nepotrebuje, informovala bieloruská tlačová agentúra Belta. „Prekvapilo ma to a, do istej miery, nahnevalo a podráždilo,“ citovala Lukašenka tlačová agentúra AP.

Ruský prezident Vladimir Putin dal v septembri svojej vláde pokyn, aby podpísala dohodu o ruskej vojenskej základni v Bielorusku. Obe krajiny udržiavajú tesné politické, hospodárske i vojenské vzťahy a Bielorusko je závislé na ruskej energii a ďalšej pomoci.

Ruská armáda už má v Bielorusku radar skorého varovania a komunikačné zariadenie vojenského námorníctva, ale zriadenie leteckej základne by znamenalo výrazne väčšiu vojenskú prítomnosť. Navyše v čase, keď sa Lukašenko pokúša o zlepšenie vzťahov Bieloruska so Západom.

Bieloruský prezident v utorok naznačil, že Moskva možno chce zriadiť leteckú základňu v krajine, aby zmarila jeho snahy o oteplenie vzťahov so Západom. „Možno sa obávajú, že chceme ísť k Západu, a preto spomenuli túto záležitosť, aby si Západ začal klásť otázky a mal pochybnosti, či naozaj stojíme o normalizáciu vzťahov,“ citovala Lukašenka agentúra AP.

Kremeľ zatiaľ nekomentoval vyjadrenie Lukašenka, ktorý vládne v Bielorusku od roku 1994 a celkom isto získa v nedeľňajších prezidentských voľbách svoj piaty mandát.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander LukašenkoVladimir Putin