Pietna spomienka na Leopolda Haverla (†79) bude v SND

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Herec Leopold Haverl (†79)
Ocenený herec Leopold Haverl pri príležitosti odovzdávania Ceny ministra kultúry. Cena sa udeľuje za významný konkrétny čin v predchádzajúcom roku, za celoživotné dielo alebo za dlhoročný prínos v rôznych oblastiach kultúry. Bratislava, 3. marec 2011. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 8. februára (WebNoviny.sk) – Pietna spomienka na dlhoročného člena Činohry Slovenského národného divadla Leopolda Haverla sa uskutoční v pondelok 15. februára. Pietne podujatie sa začne o 11:00 v Sále činohry v sídle národného divadla na Pribinovej ulici v Bratislave. Agentúru SITA o tom za vedenie Slovenského národného divadla (SND) informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Známy slovenský herec Leopold Haverl zomrel vo veku nedožitých 80 rokov v piatok 5. februára v skorých ranných hodinách.

Obrazom: Leopold Haverl

Dlhoročný člen Činohry SND Leopold Haverl (16. februára 1936, Bratislava – 5. február 2016, Bratislava) pôsobil na začiatku svojej kariéry v trnavskom Krajskom divadle, v rokoch 1965 – 1968 v Divadle poézie v Bratislave a od roku 1968 bol členom Činohry SND. Stvárnil tu mnoho postáv, niekoľko rokov vystupoval v úspešnom muzikáli Na skle maľované ako Rozprávač.

Haverl sa zaskvel i v muzikáloch režiséra Jozefa Bednárika v Divadle Andreja Bagara v Nitre a účinkoval i na Novej scéne v Bratislave. Hral napríklad aj v trojdielnej televíznej verzii filmu Ako divé husi a v televíznych seriáloch Tajné životy a najnovšie Divoké kone.

Z ďalšej filmografie: Do zbrane, kuruci!, Súkromná vojna, Penelopa, Noční jazdci, Kohút nezaspieva či Najdúch. Nadaboval mnohé filmové postavy, medzi inými i známych čarodejníkov – profesora Dumbledora zo série o Harrym Potterovi a Gandalfa z Pána prsteňov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať