Zomrel divadelný a filmový herec Karol Machata

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Karol Machata
Významný divadelný a filmový herec, člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Karol Machata zomrel po chorobe v utorok 3. mája vo veku 88 rokov. Na snímke: Herec v hlavnej úlohe vojnového filmu Tvár v rose (1988). Bratislava, 4. máj 2016. Foto: SITA/Archív RTVS

BRATISLAVA 4. mája (WebNoviny.sk) – Významný divadelný a filmový herec, člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Karol Machata zomrel po chorobe v utorok 3. mája vo veku 88 rokov, agentúru SITA o tom informovalo Slovenské národné divadlo.

Obrazom: Výber z divadelných hier, v ktorých účinkoval Karol Machata

Karol Machata

sa narodil 13. januára 1928 v Malackách. V rokoch 1948 až 1950 študoval herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a v rokoch 1952 až 1953 pôsobil v Armádnom divadle v Martine. Následne skoro pol storočie pôsobil v Činohre SND (1953 – 1998).

V SND spolupracoval s mnohými významnými režisérmi, medzi nimi s Karolom L. Zacharom, Jozefom Budským a Tiborom Rakovským. Jeho nádherný zamatový hlas znel z javiska, filmového plátna, rozhlasu a v poslednom období jeho umeleckej kariéry aj z televíznej obrazovky.

Odporúčame:

RTVS mení program, pripomenie si Karola Machatu

Obrazom: Aj tieto divadelné úlohy preslávili Karola Machatu

V divadle Machata vynikol najmä v shakespearovských postavách a v dielach ruských autorov. Na javisku žiaril v Shakespearovi – vo Veselých paniach z Windsoru, Romeovi a Júlii, Hamletovi, Kráľovi Learovi, Othellovi, Richardovi III., ale aj v Moliérovi či Goldonim. Machata sa preslávil v úlohe Cyrana z Begeracu. O tejto postave povedal, „že najviac stelesňuje symbol herectva – tá deformovaná tvár v porovnaní s citovým zázemím, jeho dlhý nos v kontraste so srdcom, ktoré Cyrano rozdáva spolu s láskou a citovosťou, to je neprekonateľné. Na dlhý nos divák zabudne a v úžase, s pootvorenými ústami, vníma Cyranovu lásku i bôľ, cit i rany. Ktokoľvek by sa raz podujal o mne čosi napísať, chcel by som, aby nezabudol, že som bol Cyrano“.
Karol Machata
Foto: SITA/SND
Karol Machata patrí podľa SND do „slnečnej generácie“ predstaviteľov hier Arthura Millera, Harolda Pintera, Edwarda Albeeho a iných, rovnako ako domácej klasiky – Bukovčana, Karvaša a ďalších. Vo filme debutoval v roku 1950 postavou slovenského letca v českom filme Vítezná křídla a odvtedy patril medzi najobsadzovanejších filmových a televíznych hercov.

Hral v desiatkach slovenských filmov, ktoré patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie, ako sú: Zemianska česť, Dáždnik svätého Petra, Prerušená pieseň, Pieseň o sivom holubovi, Polnočná omša, Zločin slečny Bacilpýšky, Hriech Kataríny Padychovej, Skrytý prameň, Červené víno, Soľ nad zlato či Geľo Sebechlebský a ďalšie. V roku 1967 získal titul zaslúžilý umelec a v roku 1979 titul národný umelec. Za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby mu prezident v roku 2003 udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy. V roku 2005 si prevzal cenu Tatrabanky za umenie a v roku 2008 získal cenu OTO a bol uvedený do Siene slávy.

Informácie pochádzajú z portálov SND, Osobnosti.sk a z Československá filmová databáza.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Karol Machata