Bednárikov Don Giovanni po stý raz na scéne SND

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dalibor Jenis
Operný spevák Dalibor Jenis na scéne opery SND. Opera Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni v inscenácii režiséra Jozefa Bednárika má v Slovenskom národnom divadle (SND) v sobotu 29. októbra stú reprízu. Foto: SITA/Ctibor Bachratý

BRATISLAVA 25. októbra (WebNoviny.sk) – Opera Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni v známej inscenácii režiséra Jozefa Bednárika má v Slovenskom národnom divadle (SND) v sobotu 29. októbra stú reprízu.

V jednotlivých postavách tejto opery sa na javisku SND vystriedalo mnoho zvučných mien

Príbeh o dobyvateľovi ženských sŕdc uvádza Opera SND s menšími pauzami od premiéry v roku 2001. Jubilejná repríza sa v historickej budove národného divadla na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave začne o 19:00, agentúru SITA o tom informovali zo SND.

„V jednotlivých postavách tejto ‚opery opier‘ sa na javisku SND vystriedalo mnoho zvučných mien operných protagonistov. Vyšperkovaná bude aj stá repríza, v ktorej hlavnú postavu stvárni jubilant, zrelý päťdesiatnik Dalibor Jenis,“ avizovalo ďalej národné divadlo.

Jenis, svetovo uznávaný barytonista, si svojím umením získal operné sály v Miláne, Paríži, Berlíne, Londýne, Hamburgu a ďalšie renomované európske scény, zaujal divákov aj na americkom kontinente, v Japonsku, či Austrálii. Podľa SND „je príjemné konštatovať, že sa domov rád vracia a jeho umenie máme možnosť obdivovať aj na scéne Opery SND“.

Publikum sa môže tešiť i na Janu Šrejmu-Kačírkovú

V úlohe Leporella bude Donovi Giovannimu sekundovať Peter Mikuláš (bas). Mikuláš v posledných rokoch pre Operu SND naštudoval medzi iným titulnú postavu v Musorgského Borisovi Godunovovi, postavu Sira Giorgia Valtona v Belliniho Puritánoch či Sparafucila vo Verdiho Rigolettovi. Popri pôsobení v SND pravidelne účinkuje na známych operných scénach a koncertných pódiách v zahraničí, okrem iného v Prahe, vo Viedni, v Salzburgu, Berlíne, Ríme, Madride, Lisabone a v Tokiu.

Publikum sa môže tešiť i na Janu Šrejmu-Kačírkovú. Hosťujúca česká sopranistka a nositeľka dvoch českých cien Thália za mimoriadny javiskový výkon v opere sa predstaví v úlohe Donny Anny. V ďalších úlohách vystúpia Adriana Kohútková (Donna Anna), Martin Gyimesi (Don Ottavio), Ján Galla (Komtúr), Martin Mikuš (Masetto) a Andrea Vizvári (Zerlina). Garantom štýlovej interpretácie Mozartovej opery Don Giovanni je dirigent Friedrich Haider.

Záujemcovia o predstavenie si lístky naň môžu zakúpiť on-line prostredníctvom webstránky divadla http://www.snd.sk alebo v pokladniach SND. Vstupenky sa dajú aj rezervovať na telefónnom čísle: +421 2 204 72 289 alebo e-mailom na adrese: rezervacie@snd.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SND Slovenské národné divadlo