Prichádza čarokrásna Noc v Benátkach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Divadlo
Foto: Štátne divadlo Košice

KOŠICE 22. februára 2017 (WBN/PR)

Straussova opereta sa do košického divadla vracia po viac ako 60 rokoch

Do repertoáru košickej opery pribudne po dva a pol rokoch ďalší operetný titul. V piatok 24. februára 2017 o 19:00 bude mať v Historickej budove Štátneho divadla Košice premiéru nové naštudovanie operety Johanna Straussa Noc v Benátkach, ktorá sa na javisko košického divadla vracia po viac ako 62 rokoch. Štátne divadlo Košice ju prvý raz a naposledy uviedlo 3. februára 1954.

Straussova Noc v Benátkach mala zaujímavý osud. Jej svetová premiéra sa uskutočnila 3. októbra 1883 v Berlíne (Neues Friedrich Wilhelmstadisches Theater) a je jedinou Straussovou operetou, ktorá mala premiéru mimo Viedne. Autormi libreta sú F. Zell a R. Genée, ktorí sa inšpirovali príbehom J. Cormona. Súčasná verzia operety sa však od tej pôvodnej líši. Strauss po premiére spoločne s libretistami do diela ešte zasahovali a prepracovávali ho. Pri viedenskej premiére (9. októbra 1883, Theater an der Wien) tak nakoniec slávili triumf a opereta sa stala jedným z najúspešnejších diel Johanna Straussa mladšieho.

Dej tejto čarokrásnej operety sa odohráva v priebehu jednej noci, počas ktorej dôjde k niekoľkým milostným nedorozumeniam a zámenám – to všetko v exotickom prostredí vyššej spoločnosti zabávajúcej sa na karnevale plnom masiek a bujarého veselia. Príbeh je pretkaný množstvom neočakávaných situácií, v ktorých sa ocitá mladá zamilovaná dvojica – rybárske dievča Annina a princov holič Caramello.

Ako v súvislosti s touto premiérou uviedol pre špecializovaný portál operaslovakia.sk riaditeľ opery Karol Kevický, hoci je košický súbor primárne operný, operetu robí aj preto, že je v Košiciach mimoriadne obľúbená. „Samozrejme, opereta je pre nás zaujímavá aj z umeleckého hľadiska, pretože nás môže niekam posunúť. Predsa len – je to iné spievanie, iné hranie. Ak sa rozhodujem pre operetu, volím takú, ktorá je pomerne známa. Loviť v neznámych vodách a pokúšať sa tak o nejaký zvláštny dramaturgický počin by zrejme nemalo zmysel. Keď siahnete po ktorejkoľvek operete od trojice Kálmán, Lehár, Strauss, je to stávka na istotu. Pri operete je rozhodujúce urobiť dobré obsadenie. S našimi spevákmi a činohercami, ale aj s hosťami z iných divadiel. Nestačí spievať a hrať, treba na javisku aj tancovať. Inak opereta nemá ten správny šmrnc,“ povedal Kevický.

Divadlo
Foto: Štátne divadlo Košice

Hudobné naštudovanie novej inscenácie má v rukách domáci dirigent Igor Dohovič. Straussova opereta Noc v Benátkach má zvláštne postavenie. Je písaná typickým jazykom Straussa – skladateľa, čo znamená, že hudobne nie úplne podčiarkuje talianske Benátky. Určite je však výnimočná a prispôsobená publiku najprv na premiéru v Berlíne a neskôr ešte upravená pre Viedeň. Vytvorenie týchto verzií operety bolo dôsledkom snaženia sa autora o oslovenie konkrétneho publika.Z hudobnej stránky je pozoruhodné využitie napr. talianskej tarantelly, ktorá je však viac typická pre južné Taliansko. Príbeh libreta má milú a zaujímavú zápletku. Veľmi pozoruhodne sú vykreslené postavy a ich charakter so svojimi vstupnými piesňami. Opereta má dynamiku, množstvo humorných situácii, peknú a aj typickú operetnú hudbu, množstvo nádherných ansámblov, a keď Strauss tak aj samozrejme viedenský valčík. Myslím, že má nová premiéra potenciál osloviť nášho diváka a byť úspešná. Určite diváci strávia v divadle krásny čas a oddýchnu si od všednej reality.

Realizačný tím pracuje pod vedením režisérky Dagmar Hlubkovej. Scénu navrhol Jaroslav Milfajt, kostýmy Danica Hanáková, choreografie pripravuje Ivanka Kučerová. Nová opereta prinesie aj zaujímavé obsadenie. Hosťujúci Václav Morys a domáci Titusz Tóbisz alternujú v postave Vojvodu Urbina, Caramella stvárnia Anton Baculík a hosťujúci Zsolt Vadász, v postave Anniny diváci uvidia hosťujúcu Oľgu Bezačinskú a domácu Tatianu Paľovčikovú, Marek Gurbaľ a Marián Lukáč alternujú v postave Bartolomea Delaquu, Barbarou budú Lucia Bujňáková a Aneta Hollá a Cibolettou Lilla Dégner a Eva Nováková. Aj v tejto operete uvidia diváci populárneho Filipa Tůmu v postave Pappacodu, jeho „dvojičkou“ je hosťujúci Péter Nádasdi, pre ktorého je to operetný debut v Štátnom divadle Košice. Z činohercov sa v Noci v Benátkach predstavia Beáta Drotárová, Ivan Krúpa a Attila Bocsárszky a v menších úlohách uvidia diváci Martina Kovácsa, Tomáša Beličáka a Petra Rašiho. Zaujímavým spestrením a bonbónikom v rámci karnevalového veselia bude aj vystúpenie sólistov opery Jaroslava Dvorského a Maksyma Kutsenka, ktorí v tejto operete vystúpia v postave Speváka a pre ivákov majú prichystané nečakané a neobvyklé prekvapenie.

VIAC O PREDSTAVENÍ –

http://www.sdke.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1600%3Ajohann-strauss-noc-v-benatkach&catid=45%3Arepertoar&Itemid=80&lang=sk

REZERVÁCIA VSTUPENIEK –

https://www.navstevnik.sk/

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia