Európska a slovenská divadelná špička zavíta do Nitry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Opera - Herberta Fritscha Foto: Volksbuhne / Divadelná Nitra

BRATISLAVA 19. septembra (WBN/PR) – Špičkové európske a slovenské divadlo sa už o týždeň stretne pod jednou strechou na 23. ročníku Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 26. septembra do 1. októbra 2014. Tvorcovia zo šiestich krajín nastolia prostredníctvom originálnych divadelných výpovedí otázku Načo umenie?, ktorá je mottom tohtoročného festivalu.

V hlavnom programe si diváci budú môcť pozrieť 10 inscenácií uznávaných tvorcov z Belgicka, Česka, Maďarska, Nemecka, Slovinska aj Slovenska.

Hneď na úvod sa publikum zoznámi s inscenáciou medzinárodne presláveného umelca. Komická opera Bez názvu č. 1 // Opera Herberta Fritscha otvorí 26. septembra 2014 Divadelnú Nitru. Legendárny berlínsky súbor Volksbühne sa na nitrianske dosky vracia po desiatich rokoch a tentoraz prinesie naozaj neobyčajné dielo, ktoré uvidí slovenské festivalové publikum v medzinárodnej premiére. Povestný bývalý herec-anarchista a v súčasnosti enfant terrible nemeckej réžie, hviezdny Herbert Fritsch, už niekoľko rokov tvorí so svojimi hercami inscenácie, ktoré zabávajú javiskovými vtipmi a zároveň sú silnou reflexiou spoločnosti. Oslavovaný provokatér sľubuje Divadelnej Nitre jedinečný zážitok z divadla.

VIDEO/TEASER: DIVADELNÁ NITRA 2014: Bez názvu č. 1 // Opera Herberta Fritscha / Untitled No. 1

Zaujímavosťou je, že viacerí slovenskí herci sa stretnú na tohtoročnej Divadelnej Nitre na niekoľkých javiskách v rôznych predstaveniach. Martin Nahálka sa predstaví dokonca v troch slovenských inscenáciách – v Láskavých bohyniach Slovenského národného divadla, v Potkanoch Divadla Andreja Bagara v Nitre a aj pod šapitó Teatra Tatra v Majstrovi a Margaréte, aj Milana Ondríka uvidia diváci aj v Láskavých bohyniach aj v inscenácii Majster a Margaréta, v Láskavých bohyniach hrá aj Táňa Pauhofová, ktorá hrá zároveň v Kapitále Divadla Aréna a Peter Oszlík si zahrá aj v Potkanoch aj v Majstrovi a Margaréte.

Všetky predstavenia sa uskutočnia v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre a budú tlmočené do slovenčiny a angličtiny.

V sekcii Festival Plus, ktorá je doplnením ponuky Hlavného programu, sa predstaví ďalších päť inscenácií zo Slovenska a Česka – detská opera 2′16” a pol: Vesmírna odysea zo Stanice Žilina – Záriečie, svetová klasika pod divadelným šapitó Majster a Margaréta kultového súboru Teatro Tatro, súčasná tanečná inscenácia zoskupenia ALT@RT z Prahy – Terezy Ondrovej a Petra Šavela Chlapci, ktorí sa radi hrajú s bábikami a dramatizácia filmu Larsa von Triera Dogville zo Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Divadelná Nitra po prvýkrát vypraví zájazd mimo Nitry, čím chce začať tradíciu „divadelných ciest za dobrým divadlom“ počas celého roka. Teraz v spolupráci so Stanicou Žilina – Záriečie ponúkne predstavenie Informátori svetoznámeho českého zoskupenia Farma v jeskyni.

Téma Načo umenie? sa odrazí nielen v divadelných inscenáciách, ale aj v bohatom sprievodnom programe. Vo výkladoch, na citylightoch, na parkoviskách, vo fontáne, na námestí pred divadlom a na mnohých miestach Nitry sa obyvatelia i návštevníci mesta budú môcť stretnúť s rôznymi druhmi a formami umenia.

Hudba čiarových kódov, grafika stvorená zo štatistických údajov, predstavenie pre batoľatá, obrazy zrakovo postihnutých detí, film o kreativite väzňov, rozhlasové reportáže naživo cez internet, knihy na bicykli či kostol z lešenia. V sekciách iné_námestie, Biela noc, Festival deťom či Fest_market. O umení sa bude aj veľa diskutovať – umelci s verejnosťou, odborníci vo verejnej debate, študenti medzi sebou a za účasti publika. Festival sa bude spolu s návštevníkmi pýtať, na čo slúži umenie, aký má význam, postavenie, kto ho potrebuje, kto ho má podporovať. Koniec septembra bude sviatkom umenia nielen pre Nitru.

Aktuálne informácie o Divadelnej Nitre sledujte aj na www.nitrafest.sk, www.nacoumenie.sk a https://www.facebook.com/divadelna.nitra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Táňa Pauhofová