Štúdio L+S uvedie novú hru s Maštalírom a Miezgom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Štúdio L+S / Ctibor Bachratý

BRATISLAVA 20. októbra (WBN/PR) – Keď sa muži začnú brať vážne, je z toho bitka…alebo komédia. Nová inscenácia Štúdia L+S Na východe nič nové bude tou druhou možnosťou a diváci sa na kvalitný humor pod režijnou taktovkou Eduarda Kudláča môžu tešiť v programe divadla od 26. októbra. V hlavných úlohách sa predstavia Tomáš Maštalír a Marián Miezga, ktorým bude úspešne sekundovať Dada Gudabová.

Predstavenie ponúkne brilantné dialógy dvoch priateľov, ktorí s humorom a iróniou hľadajú odpovede na všedné aj nevšedné životné pravdy. Kto vymyslel žiarovku, telefón, alebo pivo, kde sme vlastne doma, načo je nám sklo a aj tá vodka im chutí…

Inscenáciu napísal Jevgenij Griškovec, ktorý patrí bezpochyby medzi najznámejšie a najpozoruhodnejšie postavy ruského divadelného života. V roku 1991 založil vlastné divadlo, v ktorom počas niekoľkých rokov uviedol desať premiér založených na kolektívnej improvizácii, čo je metóda príznačná pre jeho tvorbu.

Text hry Zápisky ruského spisovateľa (Na východe nič nové) je na prvý pohľad sériou na seba nenadväzujúcich dialógov, v ktorých dvaja muži odhaľujú svoje citlivé a napriek humoru aj smutné duše. Griškovec tu vyznáva zásadu, že komik musí zostať mnohokrát veľmi vážny, pretože v sebe nesie váhu nutnosti aspoň na chvíľu uľaviť ostatným ľuďom od smútku a starostí.

Hrou sa pred pár rokmi nechal inšpirovať aj Milan Lasica. ,,Pred rokmi som sa nechal inšpirovať Griškovcovým textom k hre Na fašírky mi nesiahaj. Teraz uvidíte ten originál, ktorým sa nechali inšpirovať kolegovia Miezga a Maštalír,” hovorí a dramaturg predstavenia Jakub Nvota k inscenácii dodáva: ,,V poslednom období venujú mnohé odborné kapacity, ale aj spisovatelia a intelektuáli svoj čas a energiu, aby niekedy zložito a niekedy len tak s humorom a sarkazmom popísali podstatu toho, čo by sa dalo nazvať „mužský svet”. Ženy to láka ako tajomstvo, mužov to utvrdzuje v tom, že keď občas cítia neodolateľnú potrebu pohovoriť si len tak pri pive, či čakaní na vlak – je to úplne normálne a čo viac – príroda ich k tomu vyzýva.

Na východe nič nové je prvou premiérou 32. sezóny Štúdia L+S

Réžia: Eduard Kudláč

Preklad: Vlado Černý

Úprava: Jakub Nvota

Scéna a kostýmy: Eva Kudláčová – Rácová

Hudba: pieseň Eduarda Chila (Mr.Trololo)

Ďalšie informácie na http://www.studios.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan Lasica
Firmy a inštitúcie Štúdio L+S