Cimrmanovci prídu do Štúdia L+S aj s najnovšou knihou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Divadlo Járy Cimrmana

BRATISLAVA 31. októbra (WBN/PR) – Festival českého divadla, ktorý sa pravidelne každú jeseň koná v bratislavskom Štúdiu L+S, otvorí už v utorok 4. novembra legendárne Divadlo Járy Cimrmana na čele so skvelým Zdeňkom Svěrákom. Okrem predstavenia AFRIKA, ANEB ČEŠI MEZI LIDOŽRAVCI sa Cimrmanovci rozhodli pre svojich fanúšikov na Slovensku usporiadať aj autogramiádu k najnovšej knihe Divadlo Járy Cimrmana – Divadlo, které se proslavilo, ktorú budú v stredu 5. novembra o 16.30 h osobne v Štúdiu L+S podpisovať všetci prítomní herci.

Ide o najobsiahlejšieho sprievodcu históriou divadla, ktorý je usporiadaný chronologicky podľa vzniku jednotlivých divadelných hier. Autori Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak a Jaroslav Weigel sprevádzajú čitateľa minulosťou divadla, ktoré sa preslávilo navzdory všetkým peripetiám a nepriazni režimu, času i osudu. Posledná kniha, na ktorej sa podieľal Ladislav Smoljak, vychádza v luxusnej edícii Muzeum v knize a nadväzuje na úspešnú knihu Jára Cimrman – Génius, který se neproslavil z roku 2011.

Múzeum v knihe je komplexný formát spracovania publikácie, ktorú je možné rozložiť a voľne manipulovať s jej jednotlivými časťami, umožňuje čitateľovi prvýkrát nasať atmosféru z viac než 30 jedinečných dobových dokumentov, pričom niektoré z nich sa dočkali svojho zverejnenia v knihe prvý raz: pôvodný protokol o vzniku Divadla Járy Cimrmana, obal prvej vydanej platne Dlouhý, Široký a Krátkozraký, list Zdeňka Svěráka a Václava Kotka súdružke predsedníčke J. Švorcovej, autentické návrhy scény a kostýmov pre hru Lijavec v kresbách Jaroslava Weigela, reprodukcie plagátov a množstvo ďalších unikátnych dokumentov. Špeciálnym bonusom knihy Divadlo Járy Cimrmana je priložené DVD so záznamom slávnostného predstavenia k 40. výročiu vzniku Divadla Járy Cimrmana Ze hry do hry, ktorá ponúka súbor najslávnejších scén z divadelných hier o Járovi Cimrmanovi.

S ďalším predstavením Festivalu českého divadla príde 6. novembra do Štúdia L+S nezávislá česká divadelná scéna Buranteatr z Brna, ktorá uvedie hru 39 STUPŇŮ. Patrick Barlow upravil rovnomenný thriller Alfréda Hitchocka z roku 1935 a z bežného dobrodružného románu vznikla jemným posunom skvelá paródia. Divadelní spolek Kašpar z Prahy uvedie na festivale svoju mimoriadne úspešnú inscenáciu ZRADA, v hlavných úlohách s Jitkou Nerudovou, Janom Potměšilom a Adrianom Jastrabanom. Na doskách Štúdia L+S sa predstavia 8. novembra a divákov čaká nečakané rozuzlenie. Bolek Polívka pravidelne hosťuje v niekoľkých tituloch Štúdia L+S. Na festival však tentoraz príde s čerstvou autorskou novinkou svojho brnianskeho divadla a privezie aj skvelú herečku, dcéru Annu. Hra DNA, ktorá je na programe 9. novembra, je o generačnom strete otca a dcéry, pričom prežívajú humorné aj vážne situácie všedného dňa.

Strhujúci príbeh na motívy skutočných udalostí Ameriky päťdesiatych rokov ponúkne 11. novembra pražské Divadlo v Řeznické. V hre ČERVENÁ sa predstavia dvaja populárni českí herci Miroslav Etzler a Martin Kraus. S pohľadom na 20. storočie s nadhľadom, humorom a iróniou príde do Štúdia L+S pražské Divadlo na zábradlí s hrou EUROPEANA.

Strhujúci komentár k uplynulému storočiu, v ktorom dôležitú úlohu zohrala vojna, vynález podprsenky aj perforovaného toaletného papiera uvidia diváci 12. novembra. Záverečné predstavenie 21. ročníka Festivalu českého divadla bude 14. novembra patriť Divadlu Viola a hre Miloša Horanského NEUMÍM JINAK NEŽ LÁSKOU. Skvelá Tatiana Vilhelmová sa v nej predstaví v úlohe Boženy Němcovej.

21. ročník Festivalu českého divadla sa koná pod záštitou Veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku a je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Ministerstva kultúry Českej republiky. Súčasťou festivalu bude aj výstava diel Marie Butula Cichej – Tahy.

Foto: Divadlo Járy Cimrmana
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bolek PolívkaLadislav SmoljakZdeněk Svěrák
Firmy a inštitúcie Štúdio L+S