Obrazom: Astorka uvedie svetovú premiéru Einsteinovej ženy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Divadlo Astorka uvedie svetovú premiéru hry Einsteinova žena
Ukážka z inscenácie Petra Pavlaca Einsteinova žena. Premiéru divadelnej hry pripravuje bratislavské divadlo Astorka Korzo '90 v utorok 18. novembra o 19:00. V Astorke hru režíruje Patrik Lančarič. Foto: SITA/Andrej Balco

BRATISLAVA 15. novembra (WEBNOVINY) – Svetovú premiéru divadelnej hry Petra Pavlaca Einsteinova žena pripravuje bratislavské divadlo Astorka Korzo ’90. Premiéra sa uskutoční v utorok 18. novembra o 19:00. Za Einsteinovu ženu získal Peter Pavlac Cenu Alfréda Radoka 2014, prestížne ocenenie za dramatický text v súťaži českých a slovenských hier.

V Astorke hru režíruje Patrik Lančarič a publikum v nej uvidí známych hercov ako Zitu Furkovú, Petra Šimuna a ďalších. Hra popri činohernej zložke ponúkne aj hudobnú, režisérsky sa pod ňu podpísal Vladislav Šarišský.

Obrazom: Astorka uvedie svetovú premiéru hry Einsteinova žena

Hra publikum zavedie do čias v máji 1953 – Einstein má 54 rokov, Mileva 58, Hans-Albert má 29 a Eduard 23 rokov. „V Nemecku len pred pár mesiacmi zvíťazila Hitlerova NSDAP vo voľbách, čo okamžite spustí vlnu represálií, predovšetkým voči Židom. Einsteinove knihy pália v Berlíne a vlastne v celom Nemecku. Einstein je v tom čase už pomerne dlho ženatý so svojou sesternicou Elsou a jeho vzťah s prvou rodinou je dramatický, priblížilo úvod k hre Divadlo Astorka.

„Príbeh hry Einsteinova žena sa stal príbehom rodiny, intímnej situácie, ktorá je taká modelová, ako len život rozpadajúcej sa rodiny môže byť. V našom prípade ide samozrejme o extrém, pretože ide o rodinu človeka, ktorý výrazne ovplyvnil myslenie celej našej civilizácie. Lenže on bol naozaj ‚len‘ človek. V celej svojej výnimočnosti a v celej svojej psychologickej komplikovanosti. Muž, ktorý opustil svoju ženu a zanechal ju s dvoma synmi. Otec, ktorý s týmito synmi mal veľmi komplikovaný vzťah a choval sa často veľmi banálne a hlúpo. Otec rodiny, ktorý nikdy nechcel pripustiť, že by jeho osobný priestor mohol mať vplyv na jeho prelomové práce,“ píše Peter Pavlac v anotácii k hre.

Titul dramaturgicky spracovala Andrea Dömeová, kostýmy navrhla Jana Kuttnerová Hurtigová a scénu Anita Szökeová. Viac informácií o programe divadla možno nájsť na jeho webstránke Astorka.sk.

Divadlo Astorka uvedie svetovú premiéru hry Einsteinova žena
Foto: SITA/Andrej Balco
Divadlo Astorka uvedie svetovú premiéru hry Einsteinova žena
Foto: SITA/Andrej Balco

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať