ROMEO A JÚLIA po prvý raz na scéne Opery SND

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tomáš Juhás (Romeo), Ľubica Vargicová (Júlia) Foto: SND

POZOR – ZMENA!

Sobotňajšia premiéra opery Romeo a Júlia sa presúva na nedeľu

Vážení návštevníci,

z dôvodu viacnásobného ochorenia hlavných predstaviteľov je Opera SND nútená zmeniť termín 2. premiéry inscenácie opery Charlesa Gounoda Romeo a Júlia z pôvodne plánovaného 7. marca na nedeľu 8. marca 2015 o 18.00 hod. v novej budove SND.

V dôsledku tejto zmeny Opera SND tiež ruší koncert z cyklu Voci da camera 8. marca 2015 v historickej budove SND. Náhradný termín podujatia dodatočne oznámime.

Návštevníci zrušeného koncertu Voci da camera majú nárok navštíviť 2. premiéru operného predstavenia Romeo a Júlia v nedeľu o 18.00 hod v novej budove SND bez príplatku na základe preukázania vstupenky na koncert Voci da camera

BRATISLAVA 25. februára (WBN/PR) – Vášnivá, tragická láska Romea a Júlie má v umení nespočetne veľa podôb – dráma z pera geniálneho Shakespeara inšpirovala mnohých skladateľov. Patrí k nim aj veľký francúzsky romantik Charles Gounod. Jeho operu na tému veronských milencov uvádza Opera SND po prvý raz vo svojej 95-ročnej histórii.

Jedno z vrcholných Gounodových diel – veľkolepý Faust podľa Goetheho – patrí k tým, ktoré sa v histórii SND viažu k istým historickým inscenačným míľnikom. Takým bola nesporne produkcia tejto opery v roku 1989, ktorú režijne kreoval Jozef Bednárik v predvečer pádu totality v bývalom Československu a na festivale v škótskom Edinburghu získala vysoké ocenenie – Cenu kritiky. Gounodov Faust sa do SND vrátil posledne v roku 2010.

Na rozdiel od „udomácneného“ Fausta ďalšie Gounodovo majstrovské dielo Romeo a Júlia má na javisku Opery SND premiéru. Hudobnodramatický prepis Shakespearovho príbehu uchváti svojou melodickou krásou, farebnosťou, eleganciou, ale predovšetkým strhujúcou emocionalitou hudobného jazyka. Okrem iného zaujme napríklad séria nádherných duet pre hlavné postavy a navyše každá sopranistka sa rada zaskvie valčíkom ospevujúcim radostnú túžbu po živote „Je veux vivre“…

Týmto dielom vstupuje na opernú pôdu známy slovinský režisér so španielskymi koreňmi Diego de Brea s prísľubom nanajvýš sugestívneho a vizuálne pútavého divadelného tvaru. V uplynulých sezónach s týmto originálnym tvorcom úspešne spolupracovala Činohra SND a jedna z jeho inscenácií – Shakespearov Coriolanus bola kritikou v ankete DOSKY ocenená ako najlepšia inscenácia sezóny (2011) a Diego de Brea sa stal najlepším režisérom.

Za dirigentským pultom bude stáť renomovaný slovenský dirigent Rastislav Štúr. V hlavných úlohách sa predstavia špičkoví slovenskí speváci Ľubica Vargicová, Eva Hornyáková, Tomáš Juhás, Ľudovít Ludha i veľký kórejský tenorový talent Kyungho Kim.

Vstupenky si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail: .rezervacie@snd.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Bednárik
Firmy a inštitúcie SND Slovenské národné divadlo